От Мондиал 2026 вече ще участват по 48 отбора вместо по 32

Международната футболна централа (ФИФА) прие сериозни промени в правилата за провеждане на световни първенства - увеличава се броят на участниците във финалите на световното първенство, пише Football24.bg.

По този начин на първенството през 2026 г. вместо 32 отбора ще участват 48. Те ще бъдат разпределени в 16 групи с по 3 отбора във всяка.

"Ръководството на ФИФА взе единодушно решение броят на отборите за световното първенство през 2026 година да е 48, като те ще бъдат разделени в 16 групи по 3 отбора", съобщиха от централата чрез официалния си профил в "Туитър". 

В групите ще се играе всеки срещу всеки. За 16/-финалите продължават първите два отбора. 

Сновите правила общият брой мачове на Мондиала се увеличава с 16 - от 64 на 80. Както и преди, финалистите ще играят 7 двубоя. Разликата е, че ще има един мач по-малко в груповата фаза и един повече в елиминациите.

Редица футболните специалисти и легенди се обявиха в подкрепа на разширението на световните първенства. Очаква се от решението най-голяма изгода да имат азиатските и африканските държави, които ще получават повече квоти за участие в Мондиала.

Ето и допълнителните места, които ще получи всеки континент в следствие на промяната:

Европа - 16 места (13 в момента)
Африка - 9 (5)
Азия - 8,5 (4,5)
Южна Америка - 6 (4,5)
Конкакаф (Северна и Централна Америка) - 6,5 (3,5)
Австралия и Океания - 1 (0,5)
Домакин - 1 (1)

Тепърва се очаква от ФИФА да обявят всички подробности по решениeто. Възможно е да бъде взето решение и мачовете в груповата фаза да завършват задължително с победител като при такъв вариант при равенство ще се преминава към изпълнение на дузпи.

Очакванията на ФИФА са промяната във формата да увеличи приходите от Мондиала с 20% - от 5,5 на 6,5 млрд. долара, с печалба от около 640 млн. долара.

Източник: Football24.bg