Най-обичаният, но и най-мразеният световен лидер, бащата на кубинската революция си отиде скоро след като навърши 90

Фидел Кастро почина в петък вечерта в Сантяго де Куба на 90-годишна възраст. Новината съобщи по държавната телевизия брат му, който го наследи като държавен глава през 2008 г. Главнокомандващият на кубинската революция си отиде в 22,29 ч., уточни Раул Кастро.

Фидел застава начело на Куба след революцията срещу режима на диктатора Батиста през 1959 г.

Напуска управлението през 2006 г. поради здравословни проблеми, а през 2011 г. се оттегля и като първи секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Куба - пост, който заема от близо половин век.

Той обаче остана един от символите на страната си - и бе сред най-емблематичните личности на ХХ век.

Фотогалерия: Фидел Кастро (1926-2016)

Твърдеше, че е преживял над 600 опита за убийство, замислени основно от САЩ, които десетилетия наред подлагат Острова на свободата на сурово ембарго - до разведряването на двустранните отношения при президента Барак Обама в края на 2014 г.

18 декември 2014 г. - Президентът на САЩ Барак Обама разговаря с кубинския държавен глава Раул Кастро, преди да оповести новия си политически курс спрямо Острова на свободата (#CubaPolicy) и възстановяването на дипломатическите отношения между Вашингтон и Хавана

Син на заможен плантатор, роденият през 1926 г. Фидел приема антиимпериалистически възгледи, докато учи в университета на Хавана. След неуспешния щурм на казармата "Монкада" през 1953-та процесът срещу него е широко отразен - истински подарък за младия адвокат, който печели хиляди привърженици.

Следва партизанска борба, увенчана с победа - и десетилетия на всенародна любов.

През 1985-а той се разделя със съществена част от своя имидж - отказва пурите. Държи рекорда за най-дългата реч в ООН - 4 часа и 29 минути, припомня БНР. Но е говорил и повече - 7 часа и 10 минути на партийния конгрес през 1986 г., когато заявява:

"Намираме се в най-трудния период от нашата история. Защо? Защото се оказахме сами срещу Империята.

В такъв момент някой слаб и страхлив народ би се предал, но такъв достоен и смел народ като нашия не се предава и не се връща към робството."

А в речта си по повод завръщането на кубинските доброволци от Ангола през декември 1989, скоро след падането на комунистическите режими в Източна Европа, той напомня: 

"Кубинската революция не беше донесена на щиковете на Червената армия."

През 2006 г. сп. "Форбс" го нареди в класацията на най-богатите световни лидери, а той коментира: "Да го докажат! Ако докажат, че имам сметка в чужбина - 900 милиона, милион, 500 хил., 100 хил., 10 милиона, един долар, - ще се откажа от всички постове."

По време на управлението му в Белия дом се сменят деветима президенти. С Джон Кенеди е свързан най-известният опит за сваляне на Кастро от власт - операцията в Залива на прасетата през 1961-ва. От този период е и Карибската криза, която изправя света пред заплахата от нова война, след като в Куба са разположени съветски ракети - в отговор на US базата в Турция, недалеч от границата със СССР.

Заклеймяван и възпяван, през целия си живот Кастро отстоява своето убеждение още отпреди революцията, когато заявява: "Осъдете ме! Историята ще ме оправдае."

В САЩ кубинските емигранти посрещнаха новината за кончината му с празненства по улиците на Маями.

Режисьорът Оливър Стоун е заснел три документални филма за него: "Команданте" (2003), "В търсене на Фидел" (2004) и "Кастро през зимата" (2012), където беше последното им интервю.

Източник: БНР, "Франс прес"