Американският президент Барак Обама и Раул Кастро, държавният глава на Куба, обявиха възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни, които бяха замразени повече от 50 години

САЩ и Куба започват преговори за нормализиране на дипломатическите си отношения, съобщиха в паралелни изявления президентите на САЩ Барак Обама и на Куба Раул Кастро. 

От тях стана ясно, че САЩ ще отворят посолство в Хавана, а Куба ще освободи 53 политически затворници.

Вдигане на ембаргото

САЩ предаде на Хавана трима кубински разузнавачи, които са в американски затвор от 2001 г.

"Изолацията не проработи. Ембаргото бе грешка и не бе подкрепено от нито една страна освен САЩ. Време е за нов подход", каза Обама и добави, че ще предложи на конгреса да отмени икономическото ембарго на Куба. 

Решението на президента Обама заслужава уважение и признание от нашия народ, отвърна Кастро.

Случаят с Алън Грос

До размразяването на отношенията се е стигнало след 18 месеца преговори и активната намеса на папата, който се обърнал към Обама и Кастро с апел да бъде решен случая с Алън Грос. Грос, който прекара в затвора 5 години по присъда за шпионаж и опит да организира "кубинска пролет", вече кацна в САЩ. 

По-късно стана ясно, че е освободен още един американски агент, който е лежал в кубински затвор над 20 години.

Във вторник Обама е говорил с Кастро по телефона, за да се уточнят последните подробности. Това е първият телефонен разговор между президентите на двете страни от над 50 г.

Историческият пробив

Процесът, довел до историческия пробив в отношенията, е започнал през пролетта на 2013 г., когато Обама е дал разрешение за тайни разговори с Куба, предаде "Ройтерс", като се позова на високопоставен член на президентската администрация, пожелал анонимност. 

В следващите месеци на разговори, проведени в Канада и Ватикана, е участвал един от най-близките съветници на Обама. 

Президентът беше убеден, че "ако има нещо във външната политика на САЩ с изтекъл срок на годност, то това е политиката на САЩ към Куба", казал източникът. 

По думите му папата изпратил в началото на това лято лични писма до Обама и кубинския лидер Раул Кастро, в които ги призовал да си разменят затворници и да подобрят двустранните отношения. 

На аудиенцията на Обама при папата през март във Ватикана двамата говорили главно за хода на тайните преговори.

Реакциите по света

Международната общност приветства промяната в отношенията между Вашингтон и Куба. 

Папата Франциск, един от най-големите радетели за това сближаване, допринесъл съществено за него – първи приветства "историческото решение".

Канада, която от юни 2013 г. е домакин на разговорите между САЩ и Куба за нормализиране на отношенията им, също поздрави двете правителства. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун нарече "много позитивна" новината, че САЩ планират да възстановят дипломатическите отношения с Куба повече от 50 години след скъсването им.

Днес започва да рухва още една стена, заяви в комюнике ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, според която споразумението между Вашингтон и Хавана е "победа на диалога над конфронтацията". 

Брюксел на свой ред се надява да установи връзки "с цялото кубинско общество, давайки тласък на икономическия и социалния напредък", добави Могерини. 

Правата на човека остават в центъра на европейската политика към Куба", подчерта обаче тя.

Русия също приветства решението на САЩ да нормализират отношенията си с Куба. По думите на зам.-министъра на външните работи Сергей Рябков това е стъпка в правилна посока и Москва ще следи внимателно процеса. 

Реакциите в САЩ

Най-остри реакции на неодобрение дойдоха от самите Съединени щати.  

Представители и на двете партии в Конгреса, подкрепящи изолацията на Куба, изразиха съжаление за решението на президента Барак Обама, което може да доведе до смекчаване на ембаргото, наложено от Джон Кенеди през 1962 г. Кубински изгнаници в Маями пък осъдиха решението на Обама като "предателство". 

Сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Греъм, два от водещите републикански гласа относно външната политика на САЩ, порицаха плана на президента Обама. 

Завоят в политиката отразява факта, че Америка и ценностите които тя защитава, са в отстъпление и упадък, заявиха двамата в обща декларация.