Премиерът защити идеята всеки сам да решава къде да отиват парите му за допълнително пенсионно осигуряване

Премиерът Бойко Борисов отрече действията на ГЕРБ по промяна на пенсионната реформа да са отстъпване от първоначално заложените идеи в програмата на правителството.

Виж още: Кризата около пенсионно-осигурителната система става все по-голяма

На профила си във "Фейсбук" той публикува отговор на критиките срещу идеята за реформа в пенсионната система, в който се казва:

"Интерпретацията в медиите беше, че ние сме отстъпили от нашата реформа, имайки предвид вдигането на възрастта с четири месеца на година. Когато ГЕРБ управляваше самостоятелно, ние две години подред общо осем месеца вдигнахме възрастта. През последните години с пет години е вдигната възрастта.

Затова се съгласих до края на 31 март в парламента да се проведе този дебат, тъй като е ясно, че възрастта ще се вдига. Ние правим и много в здравната реформа, така че съм убеден, че и продължителността на живот ще се вдига, така че солидарно с това да се повишава и пенсионната възраст. 

В случая думи като "национализация", "вземане", "махане" са не лъжа, а груба манипулация. Единственото, което сме казали и сме се съгласили със синдикатите, с хората на тази среща е, че даваме възможност всеки българин сам да преценява къде да си държи парите.

Къде им е проблемът на частните пенсионни фондове да ви кажа. Досега те бяха абсолютно спокойни, че на датата, в която се плащат заплатите и се отчисляват пенсиите, техните 5% си отиват задължително. Те трябва да работят с хората. Те трябва да ги убеждават.

Никой не кара никого да си мести пари - само фондовете трябва да обяснят каква е доходността им, да влязат в една конкурентна обстановка. Аз искам просто хората сами да поемат риск – като искат по-голяма доходност или по-голяма лихва в банка, отиват в една банка.

Като искат повече сигурност, отиват на друго място. Българинът е свободен, в ХХІ век сме. От 1 януари никой не трябва да си мести парите, но фондът трябва да го убеди, че много добре работи с него. Ние помагаме на хората да бъдат убедени."

На заседание на Министерския съвет на Борисов отново се е наложило да защитава решението от 2015 г. да се даде право на избор осигурените в универсални или професионални пенсионни фондове да пренасочат средствата си в НОИ, откъдето да получават единствено държавна пенсия.

Да се обидиш на национализация

"Не е вярно, че национализираме парите на хората от пенсионните фондове. Това го направи Орбан в Унгария. Ние само даваме право на избор", премиерът. "Никой не кара никого да си мести парите", става ясно изявлението на Борисов от стенограмата на заседанието.

"Аз съм убеден, че няма по-демократично от това да можеш да вземаш сам решение какво да правиш и не е аргумент да считаш, че някой е по-глупав и трябва от негово име държавата да взима решения", коментира Борисов.

"Това е все едно да кажем в кои банки да си държим парите или в коя застрахователна компания, или къде да отиват хората да пазаруват", казва премиерът и посочва, че вече е отминало времето, когато 45 години "държавата е вземала решения как да живеем правилно".

Виж още: Радан Кънев: Пенсионната реформа не се обсъжда на неделно матине

Според Борисов пенсионните фондове са притеснени, защото досега спокойно са си получавали парите на датата, в която се плащат заплатите, но вече ще трябва да "работят повече с хората" и да ги убеждават, че те предлагат по-добри условия от НОИ.

Борисов посочва още, че е изненадан от реакцията на Реформаторския блок, след като в два дни по време на визитата в Берлин Меглена Кунева и Радан Кънев не са повдигнали въпроса за тази промяна в пенсионната система, която сега критикуват и обявяват, че няма да подкрепят в парламента.