Вицепремиерът и социален министър смята, че предложението хората да имат право да избират къде да отива вноската им за втора пенсия е дошло прибързано и без обсъждане по темата, информира БНР

С уговорката, че темата за капиталовите схеми в пенсионната система е спорна от 15 години, вицепремиерът Ивайло Калфин обяви, че чува аргументите на пенсионните дружества от последните дни:

"Начинът, по който се предлага това предложение, то не дава стабилност. Това дойде изневиделица и в никакъв случай не е добро за бизнес средата."

От друга страна обаче, Калфин не смята, че хората масово ще прехвърлят партиди от универсалните фондове в общественото осигуряване, което ще е еднократен акт:

"И не е задължително да се прехвърли от едното място на другото. Аз примерно нямам намерение да си пренасям капиталовата схема. Правото на избор е еднократно от посока на частните фондове към солидарния, тъй като солидарният няма лични сметки... Но и е солидарна системата. Там тези пари, които влизат този месец, се похарчат следващия месец, движението към него няма как да запази личната партида."

Виж още: Борисов: Къде им е проблемът на частните фондове

За работещите първа и втора категория труд обаче диалогът с професионалните фондове е воден от месеци заради невъзможността да плащат пенсии още от догодина, обяви министърът:

"Това го казвам не по тяхна вина. Те са изчислени за осем години, така че те де факто не могат в момента да поемат изплащането на пенсии на хора, които са се осигурявали при тях."

90 милиона повече за разходи в социалната политика предвижда бюджетът на министерството за следващата година, но Калфин не смята, че размерът на минималната заплата трябва да се обвърже с майчинските, които ще останат замразени на 340 лева, а заплатата ще нараства. Той обясни:

"В момента, в който много плащания бяха обвързани с минималната работна заплата, тя не мърдаше, защото с един лев да увеличите минималната работна заплата и това означаваше милиарди в бюджета и никой не искаше да го направи."

Виж още: Кризата около пенсионно-осигурителната система става все по-голяма