Таксата за възстановяване на здравните права за всички българи, които не са си плащали здравните осигуровки в продължение на повече от 3 години, да стане 2000 лв. от април 2015-а

Около тази мярка за борба с неосигурените се е обединил Висшият медицински съвет към Здравното министерство, съобщи председателят на парламентарната здравна комисия проф. Стоян Тонев.

Сега, ако сме здравнонеосигурени в продължение на години, за да се лекуваме в болница по Здравна каса, трябва да покрием всички здравни осигуровки за последните три години. Сумата, която дължим в този случай, не надвишава 700 лв., казва Стоян Тонев. 

Предвижда се обаче тази сума да се увеличи на 2000 лв., защото толкова била и средната в Европа.

"В първото тримесечие ние няма да увеличаваме тази сума, т.е. ще изчакаме тези, които имат съвест, да си възстановят правата върху сегашната сума. След тази дата обаче ще увеличим реалната сума за възстановяване на здравни осигуровки на 2000 лева. Изчислено е, че сумата, която обикновено се заплаща в Европа, имам предвид тези страни, които са по-близки по манталитет като Гърция, Италия, Испания и Португалия, е 1000 евро", каза Тонев, цитиран от "Дарик".