Хитлер, крава и сърдито старче са главни герои в трите филма, номинирани от Европейската филмова академия като най-смешни през 2016 г.

Премиерният "Човек на име Уве", копродукция между Швеция и Норвегия, френският La Vache и германският "Той пак е тук" са трите комедии на годината, номинирани за Европейските филмови награди.

Киноманите у нас вече познават "Човек на име Уве" от тазгодишното издание на фестивала "СинеЛибри". От края на октомври екранизацията по едноименния бестселър от Фредрик Бакман, която е и шведското предложение за "Оскар 2017", вече е на екран в столичните арткина и избрани киносалони в страната. 

Комичните приключения на възрастния Уве, който не може да се отърве от досадници след загубата на обичната си съпруга, се редуват с ретроспекции за живота му, изпълнен с много труд и неуморна защита на личните му правила за добро и зло. Зад привидно непретенциозните случки прозира остра сатира към съвременния свят, напреднал дигитално, но обеднял емоционално.

На пръв поглед Уве е просто едно сърдито старче на 59, което няма доверие на никого в този свят, освен на себе си. Писнало му е от всичко и всички - защото са "идиоти". Уве от години не е домоуправител на малкия спретнат квартал, където живее, но продължава да се вживява в спазването на реда и дисциплината наоколо.

За него правилата са на живот и смърт. И сякаш са единственото, което осмисля самотното му, отчуждено и начумерено ежедневие - докато наблизо не се нанасят нови съседи. Бременната Парване и семейството й се настаняват с гръм и трясък точно в отсрещната къща. Но от това се ражда едно неочаквано приятелство, което променя всички...

Сред трите европейски комедии на годината е още една екранизация - "Той пак е тук", където главният персонаж е Адолф Хитлер, озовал се в настоящето.

Виж още: "Той пак е тук", или Как в съвременна Германия посрещат Хитлер

Третият филм е френската комедия La Vache (Кравата), с англоезично заглавие One Man and His Cow. Режисьорът Мохамед Хамиди разказва историята на Фатах, алжирски фермер, който мечтае да заведе кравата си на име Жаклин на международното селскостопанско изложение в Париж.

Когато получава покана за участие, съселяните му събират пари за път, той се сбогува с жена си и двете им дъщери и се качва на кораб за Марсилия. Но тъй като билетът за пътя по море струва твърде много, му се налага да стигне до френската столица пеша - заедно с Жаклин.

В главната роля е Фатсах Бойахмед, който е и съсценарист, а сред по-известните имена в актьорския състав са Жамел Дебуз и Ламбер Уилсън.