Световноизвестната турска писателка определи опита за преврат като "ужасна трагедия, заради която умряха хиляди хора"

"За една нощ Турция се върна 20 години назад" - така турската писателка Елиф Шафак коментира опита за преврат в интервю за "Хъфингтън поуст". По думите ѝ събитията от миналата седмица са "пирон в ковчега на турската демокрация".

"Опитът за преврат беше ужасна трагедия, заради която умряха хиляди хора. Той само влоши нещата. Само за една нощ Турция се върна 20 години назад. Случилото се ще остави дълбоки белези в обществото, които няма да бъдат излекувани с десетилетия", заяви тя.

"Последното нещо, от което се нуждае Турция, е военна диктатура. Интелектуалците в Турция са против идеята за преврат. Трябва да напомня, че нашата страна е преминала през три военни преврата и всеки е бил по-лош от предишния. Пучовете от 1960, 1971 и 1980 г. подкопаха основите на демокрацията и доведоха до огромни нарушения на човешките права. Ние не искаме още една военна диктатура", коментира още писателката.

Виж още: Ответната реакция на Турция след опита за преврат

По отношение на Ердоган авторката на бестселъра "Любов" заявява, че е изключително критична към него и неговата Партия на справедливостта и развитието, но разликата е в това, че тя е избрана от хората.

Гюленистите не са били избирани от никого, но искат скришом да дърпат конците, коментира тя.

"Социалните мрежи са изпълнени с шовинизъм, гняв и реч на омразата. Дори журналисти, писатели, поети, интелектуалци са нападани от хора, които търсят "предатели". Отсега нататък ще сме свидетели на все повече национализъм, нетолерантност, параноя, на все повече религиозност", смята Шафак. 

Интервю: "Турция не може да бъде демократична държава в смисъла на Западна Европа"

"Цялата борба за власт уби и малкото възможности за демокрация на тази тъжна, самотна държава. В Турция и без това имаше възход на нелибералната демокрация, имаше възход на авторитаризма. Страната вече вървеше назад, а сега това. Бюлетината сама по себе си не прави една система демократична. Истинската демокрация се нуждае от разделение на властите, върховенство на закона, свобода на словото, права на жените, на ЛГБТ общността, свободни и разнообразни медии, независими учени. Без всички тези институции и ценности има само управление на мнозинството", казва още Шафак.

Виж още: Гробище за национални предатели

Източник: "Хъфингтън поуст"