Очаква се понеделник и вторник да са най-студените дни от тази вълна на мразовито време

Понеделник се очаква да бъде най-студеният ден от мразовития фронт, който нахлу от петък в страната ни. Това обяви пред "Дарик" климатологът Георги Рачев. По думите му големият студ ще продължи до четвъртък. 

В понеделник оранжев код за студ има обявен за областите София, Перник и Кюстендил. Очакваните минимални температура там са между минус 17 и минус 20 градуса, а максималните ще стигнат едва до -13 градуса. За останалите места в страната кодът е жълт, като там минималните температури ще са между -12 и -17 градуса, а максималните между -13 и -8 градуса. 

Виж още: Как да предпазим ВиК инсталацията си от замръзване

Според Рачев до вчера очакванията са били много студено да е до сряда, а после да започне повишаване на температурите, но той заяви, че към периода с ледени дни трябва да се прибави още ден - и четвъртък.

Рачев отчете, че в неделя са регистрирани много ниски температури в Кюстендил, където е живакът е стигнал до -24 градуса и в Горна баня, където температурите са стигнали до -18 градуса. "Вятърът вече намаля, той поотслабна и в Североизточна България", отчете климатологът.

В понеделник късно вечерта и във вторник се очаква страната ни да е под влиянието на нов средиземноморски циклон, който ще доведе до нови валежи от сняг при много ниските температури.

Виж още: Горещи съвети за зимата

Метеорологът напомни, че зимни дни с отрицателни температури могат да се видят у нас почти всяка година и отбеляза, че през 2016 г. около 23 януари в Кнежа например бяха измерени -25 градуса.

Понастоящем обаче сме свидетели на продължителна поредица от ледени дни, която започна от петък тази седмица и се очаква до продължи и през следващите дни. 

Почти до четвъртък следващата седмица половин България ще бъде с отрицателни максимални температури, каза Георги Рачев и допълни, че това не се случва често.

Виж още: Десет начина да се справиш с ужасния студ навън

"Това се среща веднъж на 20, да не кажа на 30 години - да имате цяла седмица средни дневни температури от порядъка на минус 5 - минус 10 градуса, а в събота в София средната денонощна температура беше от порядъка на минус 13 градуса. Това е рядко случващото се за българския климат", каза Рачев.

Той посочи, че в София има повече от 60 часа, в които температурата не се качвала над -10 градуса. 

Очаква се понеделник, 9 януари да е най-студеният от поредицата дни с отрицателни теператури. По думите на климатолога много зависи доколко ще стихне вятърът и каква ще е облачността. Ако небето се изясни напълно, температурите ще паднат.

В петък-събота следващата седмица се очаква времето у нас да е под влиянието на нов средиземноморски циклон, който обаче ще доведе до нахлуването на по-топла въздушна маса и това пък от своя страна ще вдигне температурите.

Виж още: Как да предпазим кожата си от студа

Експертите напомнят да не излизате за дълго навън, освен ако не е наистина наложително. Ако все пак ви се налага, вземете всички необходими мерки срещу студа

Източник: "Дарик"