Или как до 15 години ще видим "Специален доклад" да се превръща в реалност

Много пъти вече сме казвали, че научната фантастика, която сме гледали и чели преди години, вече започва да става реалност. Помните ли филма "Специален доклад", в който Том Круз ловеше хора, още преди да са извършили престъпленията си? Очевидно това е следващата стъпка за извървяване. 

Според доклад на Станфордския университет "Изкуственият интелект и живота през 2030 г." до 15 години човечеството ще използва изкуствения интелект за цели на сигурността много по-мащабно, като дори се очаква да има системи, които да изчисляват вероятността да бъде извършено дадено престъпление. 

И днес изкуственият интелект се ползва за сигурността на гражданите - от камерите за наблюдение в големите градове, през полицейски дронове. Парлелно с това ИИ се използва и в борбата с финансови престъпления и за сканиране на социалните мрежи за предотвратяване хора в риск да попадат под влиянието на групировки като "Ислямска държава". 

Технологиите обаче се развиват с главоломна скорост и е въпрос на време да се извърви още една крачка - към разрешаване на престъпленията, още преди да са се случили. 

Според авторите на изследването властите се интересуват все повече от това да откриват планове за престъпления в социалните медии или да следят активността по време на големи социални събития. 

Виж още: "Денят, в който компютър написа роман"

Също така учените са на мнение, че тенденцията във високите технологии, използвани за сигурността, е посредством компютърни симулации на тълпа да се откриват различни модели за налагане на ред сред големи тълпи от хора.

Големият проблем в случая са правата на гражданите - ако технологиите се развият до такава степен, кой ще държи под контрол органите за контрол. 

И ако в "Специален доклад" методите за предвиждане бяха базирани на свръхчовешките способности на три медиума, тук ще става въпрос за машини, които обработват всичката налична информация, откривайки по този начин съмнителни тенденции и зависимости. Способностите на изкуствения интелект да се учи сам, могат да създадат условия, при които той да запаметява съмнителни действия и да сигнализира за възможно извършено престъпление. 

Виж още: Могат ли роботите да ви откраднат работата?

Така например ако камерата засече, че двама мъже влачат трети в тъмна уличка, тя ще може сама да даде сигнал до полицията, която да отреагира.

Големият въпрос в случая е колко голяма свобода да се даде на ИИ и колко свобода ще му е нужна, за да осъзнае, че притежава много по-висш капацитет от човека. И тогава да видим сцени от съвсем друг филм - "Терминатор".

Иначе ако искате да надникнете в бъдещето, което ни чертае доклада на учените от Станфорд, винаги можете да прегледате сериала "Под наблюдение"/Person Of Interest. Той разглежда именно темата за това как една машина с достатъчно достъп до информация може да предсказва престъпления и терористични актове. И колко лошо може да стане, ако попадне в грешните ръце. 

Източник: Bulevard.bg / "Дейли мейл"