През първата година в нея ще тренират около 80 деца до 13-годишна възраст, като подборът им започва от 15 септември

Детско-юношеска школа по волейбол отваря врати през септември в столичния учебен комплекс "Българско школо". Проектът се осъществява по инициатива на Матей Казийски, Радостин Стойчев, Васил Симов, Николай Зиколов от сдружение "Приятели на волейбола" и Сашо Дончев, собственик на училището, където ще се провеждат тренировките.

На пресконференция инициаторите оповестиха, че обединяват съвместните си усилия не просто за да развиват способностите на млади спортисти, а да изграждат общност от осъзнати, амбициозни и способни хора в България. 

Школата ще се финансира от основателите й, като вече са осигурени средства за три години напред, уточниха те. През първата година в нея ще тренират около 80 деца до 13-годишна възраст, като подборът им започва от 15 септември, стана ясно при представянето на проекта.

"Целта на школата е, когато децата се приберат вкъщи - очите им да светят. Ще организираме инициативи с родители, ще изграждаме личности. Затова сме наели треньори, които ще бъдат и ментори на дечицата. Искаме това да е школа за пример", обясни Радостин Стойчев. 

Очаква се към школата да има сериозен интерес, тъй като треньорите са лично подбрани от Радостин Стойчев и Матей Казийски. Надявам се това да е само началото и да продължаваме да се развиваме успешно и занапред, сподели Казийски. 

"За мен този проект е не само спорт, това е възможност за създаване на общност - коментира на свой ред собственикът на "Българско школо" Сашо Дончев. - Aко Радо и Матей не бяха ме потърсили, аз щях да потърся хора като тях за развитието на такъв проект. Слава Богу, че те ме намериха, защото едва ли щях да намеря по подходящи хора за това от тях.".

На всеки два месеца за децата ще бъдат организирани и турнири, като екипировката ще се поема изцяло от собствениците на волейболната школа.

Училището, където ще бъдат тренировките, разполага с голям спортен комплекс. В универсалната спортна зала на "Българско школо", с капацитет от 500 души, се провеждат волейболни и баскетболни мачове. В комплекса има и открити площадки за тенис, футбол и баскетбол, два закрити басейна с топла вода, от които единият е с дължина 25 метра. 

Източник: Овергаз