Чарли Шийн се присъедини към списъка, в който са още Фреди Мъркюри, Рок Хъдсън, Холи Джонсън, Артър Аш, Меджик Джонсън, Тони Ричардсън, Антъни Пъркинс, Рудолф Нуреев, Айзък Азимов...

Четири десетилетия след появата на СПИН мнозина засегнати живеят години наред с вируса на ХИВ, но само през 2013 г. от съпътстващи заболявания са починали 1,5 млн. души по света. 

Виж още: Актуалната статистика към 1 декември - Международния ден за борба с ХИВ / СПИН

Актьорът Рок Хъдсън и фронтменът на "Куин" Фреди Мъркюри са сред първите по-известни жертви на СПИН. Холивудският идол, партнирал на звезди като Елизабет Тейлър, а по-късно играл и в сериала "Династия", умира от съпътстващо заболяване в далечната 1985 г. Шест години по-късно рокпевецът разкрива, че е серопозитивен. При него вирусът води до СПИН и той умира от бронхопневмония през ноември 1991 г.

Живот като ХИВ позитивни водят певците на други две култови групи от 80-те: Холи Джонсън от "Франки гоуз ту Холивуд", който е на 55 и има тази диагноза от близо четвърт век, и 51-годишният Анди Бел от синтпоп дуото "Ирейжър", известно с хитове като Always (1994).

Баскетболната легенда Меджик Джонсън е вече на 56 години - а оповести, че има ХИВ още през 1991-ва, което не му пречи да се превърне в един от най-влиятелните афроамерикански бизнесмени.

През септември актьорът Дани Пинтауро (39 г.) от хитовия в САЩ през 80-те ситком Who’s the Boss? (Кой е шефът?) разказа в токшоуто на Опра Уинфри, че е носител на ХИВ вируса от 12 години насам.

Най-новото име в този списък е Чарли Шийн, който избра за самопризнанието си сутрешния блок на американската телевизия Ен Би Си. Името му влезе в обръщение по страниците на таблоидите дни по-рано, но особеното в случая е, че той е хетеросексуален - за разлика от повечето именити вирусоносители.

Правозащитници вече заклеймиха предварителните вестникарски и онлайн публикации като "безотговорна журналистика", тъй като Шийн, първо, не е "спинозен", а и освен това в днешно време диагностицираните имат достъп до лечение, което намалява концентрацията на ХИВ вируса до практически неуловимо количество - а това означава, че заразата не може да се предаде.

Друг е въпросът доколко е правилно и морално да се разкрива ХИВ статусът на даден човек без неговото разрешение. Само във Великобритания например с вируса живеят 100 хил. души.

Иначе в списъка на известните личности, починали от СПИН, е и режисьорът Тони Ричардсън, носител на "Оскар" за "Том Джоунс" (1963). През 60-те той е женен за актрисата Ванеса Редгрейв и става баща на дъщерите й Наташа и Джоли, но всъщност бил бисексуален и умира от усложнения на болестта през 1991-ва, също като Фреди.

Подобен е случаят и с актьора Антъни Пъркинс, изиграл главната роля в класическия филм на Алфред Хичкок "Психо" (1960). Диагностициран с ХИВ по време на снимките на "Психо-3", той си отива от пневмония на 60-годишна възраст.

Много хора смятат, че тази болест е Божие наказание, но според мен тя е изпратена на човечеството, за да ни научи как да обичаме ближните си, да ги разбираме и да проявяваме съчувствие един към друг, казва той в изявление преди кончината си.

"Искам да ви спася, преди да е станало твърде късно. Тук няма дискриминация, всички са застрашени" - с такова финално послание към феновете си се обръща и Изи-И (1963-1995), сочен за Кръстника на гангста-рапа. Той напуска този свят месец след диагностицирането си, когато отива в болница, мислейки, че страда от астма. Като причина за заболяването при него се сочи безразборният секс, който го води и до бащинството на седем деца от шест различни партньорки.

В бизнессредите най-известната жертва на СПИН е бившият вицепрезидент на руската петролна компания "Юкос" Василий Алексанян, който умира през 2011 г. едва 39-годишен. Според неговия шеф Михаил Ходорковски съратникът му се е заразил при кръвопреливане, още преди арестуването им.

При преливане на кръв по време на сърдечна операция се заразява и първият афроамерикански топтенисист - Артър Аш. Той умира от пневмония през 1993-та, но още приживе основава фондация за борба със СПИН. При поставяне на троен байпас ХИВ вирусът преминава и в кръвта на писателя фантаст Айзък Азимов, който почива от бъбречна недостатъчност през 1992-ра.

Истината за смъртта му е разкрита едва десетилетие по-късно от неговата втора съпруга Джанет, която обяснява, че лекарите го посъветвали да не афишира болестта заради опасения, че предразсъдъците в обществото по това време ще засегнат и близките му.

Няма как да не споменем и Рудолф Нуреев е една от легендите на руския балет, които емигрират от Съветския съюз. Той напуска родината си още през 1961-ва, когато забягва във Франция. Голямата му любов е датският танцьор Ерик Брун, с когото имат дългогодишна връзка - до смъртта му през 1986 г.

Самият Нуреев научава, че е ХИВ позитивен още през 1984-та, но не разгласява диагнозата си приживе, тъй като според "Ню Йорк таймс" се опасява, че това ще сложи спирачки на кариерата му и държави като САЩ няма да го пускат на своя територия.

Серопозитивна се оказа преди няколко години и певицата Надя Бенаиса, колежка на съдийката в X-Factor Люси Дяковска от германската попгрупа "Ноу ейнджълс".

Сред малкото известни жени, починали от СПИН, е и "първият супермодел в света" Джия Каранджи, чиято роля в биографичния филм "Джия" (1998) се изпълнява от младата Анджелина Джоли. Лесбийка, но прихванала ХИВ при инжектиране с наркотици, красавицата умира едва на 26.

Източник: в. "Сън", в. "Индипендънт", сп. Advocate