Добричката група успя да спечели финала на първия по рода си риалити формат за ученически рок банди с помощта на зрителския вот

Когато заговорим за риалити формати, най-често първата реакция е негативна. И съвсем заслужено. През последните години видяхме толкова много пошлост, жажда за слава на всяка цена и простащина, че е съвсем нормално да подхождаме негативно. 

През последния месец обаче се видя, че може и иначе. И признак за това е музикалният формат "Голямото рок междучасие" - съвместна продукция на БНТ и рок групата D2. "Голямото рок междучасие" е състезание за ученически рок групи, което се провежда за поредна година, но сега за пръв път е под формата на музикално риалити. 

Снощи се проведе и финалният концерт, след който за победител бе определена добричката група Bloodrush. Триото, съставено от Коста Коларов (вокали и китара), Мариян Николов (бас) и Мартин Кирилов (барабани), свири в стил стоунър/груув с елементи на сиатълски гръндж. 

На концерти бандата свири само авторски парчета, но за условията на "Голямото рок междучасие" момчетата направиха страхотни кавъри на известни песни като Purple Haze на Джими Хендрикс, "Иде вятър" на ФСБ и This Love на Pantera.

Тази година в "Голямото рок междучасие" участваха над 140 млади рок групи от цялата страна. От тях селекционна комисия, в състава на която бяха Димитър Кърнев от D2, който е и музикален продуцент на "Голямото rock междучасие", издателят Ивайло "Нойзи" Цветков, музикалният журналист Васил Върбанов, фронтменът на Jeremy? Ерсин Мустафов и Георги Георгиев от "Остава", допуснаха 22 банди на кастинг в началото на октомври. Тогава младите музиканти се представиха със своя авторска песен и кавър версия на чуждо парче, а селекционната комисия реши 13, вместо 10 групи да вземат участие в телевизионния формат.

Водещи на "Голямото рок междучасие" бяха Дидо от D2 и Миленита. Жури на самия формат пък бяха Ивайло "Нойзи" Цветков, Васил Върбанов, Ерсин Мустафов и басистката Светлана Илайсън.

До самия финал водеше друга група - The Lefties от Шумен. Вотът на зрителите обаче "обърна мача". Финалният концерт продължи три часа с участието на петте групи, достигнали до последната фаза: The Lefties, Bloodrush, Анекдот от Русе, Rockids от Благоевград и Different Highway от Хасково.

Бандите изсвириха по две парчета, след което стана ясно, че основните конкуренти за първото място, както и в останалите концерти, са The Lefties и Bloodrush. Журито оцени шуменци с 45,25 точки, а добричката група получи 44,75 точки. Bloodrush обаче имаше доста по-висок зрителски вот - над 33% срещу 18,7% за шуменската.

Двете банди влязоха в последна музикална битка, която окончателно реши кой да е победителят. А там момчетата от Добрич бяха безкомпромисни с изпълнение на Purple Haze на Джими Хендрикс. И двете групи свириха на финала, подкрепени от продуцента на шоуто Димитър Кърнев от D2.

Като победители Bloodrush ще получат пълно музикално оборудване, както и продуциране на песен и видео към нея.

Петте групи финалисти са поканени да свирят на площад "Батенберг" в новогодишния концерт на БНТ "Сцена под звездите".

Bloodrush откриват концерта в прослава на Леми Килмистър от Motorhead, който трябва да се състои на 28 декември в София, като там момчетата се представят с 30-минутен акустичен сет.

Пожелаваме успех на всички групи от "Голямото рок междучасие" и се надяваме да виждаме повече такива талантливи момчета и момичета!