Карли Фиорина, ръководила технологичния гигант през 1999-2005 г., е поредният претендент за Белия дом от редиците на Републиканската партия

Година и половина преди изборите за президент на САЩ в лагера на демократите все още е тихо. Единственият съперник на фаворитката Хилари Клинтън, който е обявил кандидатурата си, е 73-годишният Бърни Сандърс, сенатор от Върмонт.

При републиканците се забелязва доста по-голяма активност - за номинацията на партията вече си съперничат сенаторите Ранд Пол (Кентъки), Тед Крус (Тексас) и Марко Рубио (Флорида), към които се присъедини и един афроамериканец - д-р Бен Карсън, бивш директор на Детската неврохирургия в болницата "Джонс Хопкинс", щата Мериленд.

Шестата кандидатура там е на една жена, в която мнозина виждат аналог, но и антипод на Хилари. 60-годишната Карли Фиорина влиза в надпреварата в качеството си на бизнесдама без опит на държавна служба.

Зад гърба й вече има една неуспешна политическа кампания -

за сенатор от Калифорния през 2010 г., когато изгуби от демократката Барбара Боксър.

Сега Карли предизвиква директно Хилари, като започва анонса за кампанията си с обръщението на бившата първа дама към избирателите.

Още преди Фиорина да оповести амбициите си за Белия дом, британският в. "Гардиън" оспори основния й актив - успешната кариера на ръководен кадър в технологичната индустрия. Според източници от Силиконовата долина нейните успехи били в сферата на фантазията.

По върховете на бизнеса тя пребивава още в телекомуникационния гигант AT&T и подразделението им Lucent. В "Хюлет-Пакард" започва в края на 90-те, но шест години по-късно е принудена да се оттегли -

подсигурена със "златен парашут": над 20 млн. долара

Сред решенията, довели до провала й, е сливането с конкурентния производител на персонални компютри "Компак", което превърна HP в най-голямата фирма в бранша. Акциите им обаче изгубиха половината от стойността си.

Оттогава насам редица наблюдатели я смятат за един от най-слабите ръководни кадри в технологичния свят - и в историята на американския бизнес. Неин "актив" са и съкратените 30 хил. служители на HP.

Само в САЩ една млада жена може да започне като секретарка

и да стане главен изпълнителен директор на една от най-големите технологични компании в света, цитира "Гардиън" неин неотдавнашен коментар във "Фейсбук".

Да, това май го бяхме гледали в "Работещо момиче".

Между първите й месеци трудов стаж - като рецепционистка в кантора за недвижими имоти, която се издига до брокерка, - и присъединяването към управленския екип на AT&T обаче стоят дипломи по философия, средновековна история, маркетинг и мениджмънт.

Митът за успешната бизнесдама обаче бива разбит

от нейни бивши колеги. Джейсън Бърнет, внук на съоснователя на HP Дейвид Пакард, коментира пред "Гардиън", че поставяла собствената си персона пред интересите на компанията и допълва: "Не бих искал тя да навреди и на страната."

Дългогодишен шеф на корпоративните комуникации в компанията също е на мнение, че "култът към Карли" е отчуждил колегите й. Тя не знаеше какво върши и не беше в състояние да изпълни обещанията си, заявява Рой Върли, който напуска HP през 2000 г.

От щаба на кампанията "Карли за Америка" контрират, че по време на управлението си там тя е удвоила приходите, утроила иновациите, учетворила паричните потоци и

оставила в наследство една по-силна фирма

Като се има предвид конкуренцията в Републиканската партия обаче (и то преди да се кандидатира Джеб Буш!), директен сблъсък Хилари-Карли на президентските избори в САЩ на 8 ноември 2016 г. изглежда малко вероятен.

Заради разнообразието - и женския електорат - името й все пак може да се озове на бюлетината, но като кандидат за вицепрезидент.

Източник: Bulevard.bg (по материали от в. Гардиън)