От 8 до 10 май е четвъртият Национален събор на овцевъдите в България

Гергьовден се пада в средата на седмицата, а овцевъдите от цяла България се събират на национален събор през уикенда (8-10 май, SaborBG.com) край Петропавловския манастир до село Арбанаси.

Четвъртото му издание се организира от сдружение "Национален събор на овцевъдите в България" и Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните плюс подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Съборът е единствен по рода и мащабите си не само у нас, но и на Балканския полуостров, в Европа също няма аналог, обясняват инициаторите. Откриването е с народната песен "Заблеяло ми агънце", изпълнена този петък, в 10,30 ч., от хор "Космическите гласове на България".

Сред официалните гости се очакват министърът на земеделието Десислава Танева, колегата й от Кипър, посланиците на Полша, Португалия, Израел, Дания, Либия, Казахстан, търговският аташе на Австрийското посолство в София.

Изложението, което очаква близо 150 хил. посетители, обхваща 100 дка площ, на които са разположени две сцени, 4600 кв.м изложбени площи и временни съоръжения, 1300 кв. м шатра за представянето на различни видове овце и кози.

В събора участие са заявили близо 250 изложители с 830 животни (овце, кози, кучета, коне и магарета), над 50 занаятчии, 10 фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, 15 производители на овчи и кози продукти, както и хиляди фермери от страната.

За проявата пристигат представители на браншови организации от Азербайджан, Белгия, Турция, Грузия, Естония, Италия, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Хърватия, Чехия и Румъния, които на 9 май представят състоянието на сектора и перспективите пред него на кръгла маса в "Интерхотел Велико Търново".

Сред най-атрактивните фермерски демонстрации се очаква да бъдат състезанията по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета, по товарене на бали в пикапи, както и аукционът за племенни животни.

В рамките на събора ще се състоят национални изложения на каракачанско куче и българско овчарско куче, плевенска черноглава овца и различни породи кози.

Край Петропавловския манастир се обособява зона за директни продажби на продукти от овче и козе мляко и месо, съпътствана от конкурси за най-добро сирене и кашкавал, чевермета по родопски, кулинарни демонстрации с Ути Бъчваров, публично месене на хляб, нестинарски танци, народни борби и веселия.

Във фолклорната програма се включват представителни групи от федерациите на каракачаните и армъните в България, както и оркестър "Канарите".

Посетителите могат да видят и предоставената от киноцентъра в Бояна юрта, подарена на Тодор Живков от монголския президент, както и автентична каракачанска колиба от клони.

На 8 и 9 май са предвидени демонстрации по бойните учения на старите българи в спектакъла "Багатур". В мобилни експозиции Националният исторически музей, Етнографският музей към БАН, Земеделският музей, Музеят на магарето в Гурково, Музеят на занаятите в Троян, Регионалният исторически музей в Шумен, етнографски сбирки от родопските села Момчиловци и Соколовци и Федерацията на каракачаните (Сливен) представят развитието на овцевъдството у нас през вековете.

На две сцени се провежда и Националният фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце", в който участват 2100 изпълнители. Най-малкият сред тях е е 4-годишно момченце, което ще изпълни песента "Заблеяло ми агънце".

На събора ще има и конкурс за най-добър обреден гергьовденски хляб, а също така изложба на икони и творби от Националния конкурс за детска рисунка на тема "Гергьовден и овчарството", в който са се включили над 150 малки художници. За децата в трите дни на събора са осигурени и работилници по рисуване, керамика, пирографиране.

Със съдействието на сдружение "Усмивка" се организира разпродажба на кукерски маски, изделия от вълна и картички, изработени от деца със специални образователни потребности, като средствата отиват за изграждането на специализирана детска площадка.