Транспортният министър, избран начело на Партията на справедливостта и развитието на конгреса в неделя, беше единственият кандидат за поста

Новият премиер на Турция е досегашният министър на транспорта Бинали Йълдъръм. Той оглави и управляващата Партия на справедливостта и развитието, която го избра единодушно на лидерския пост на извънредния си конгрес в неделя от над 1400 делегати.

Йълдъръм заменя на двата поста Ахмед Давутоглу, който по-рано този месец оповести оттеглянето си след разногласия с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Бинали беше единствената номинация за негов приемник. Съгласно турския закон лидерът на управляващата партия става и премиер на страната, припомня кореспондентът на БНР в южната ни съседка Нахиде Дениз .

В своята първа реч след избирането му той лидер подчерта, че смените във властта са начин за по-добро управление, като определи за приоритет въвеждането на президентска система на управление и промяна в действащата Конституция.

Най-важната мисия на правителството е да промени основния закон и да въведе изпълнителна президентска власт, посочи в словото си Йълдъръм, като подчерта и борбата срещу тероризма в лицето на Кюрдска работническа партия (ПКК), като се закани: "Ще изкореним из дъно тероризма от Турция. Ние имаме едно общо знаме, една държава и една родина."

Европейският съюз трябва да прекрати "объркването" по отношение на миграционните политики, подчерта още Йълдъръм. Инженер по професия, той сред най-старите и опитни кадри в редиците на партията, има основен дял в осъществяване на най-големите инфраструктурни проекти на Ердоган, а като опитен бюрократ се ползва не само с неговото доверие, но и с доверието на съпартийците си - и се очаква да следва стриктно посоката, начертана от президента.

Конгресът избра и Централен изпълнителен съвет на партията. От списъка с 50 души отпаднаха имена, които се ползваха с много власт като вицепремиерите Ялчън Акдоган, Нуман Куртулмуш и Джемил Чичек, а също и настоящият министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, за когото се говори, че ще бъде сменен.

Очаква се новият проектокабинет да няма да има проблеми с гласуването, тъй като управляващата партия разполага с необходимото мнозинство в парламента.

Според източници, близки до Партията на справедливостта и развитието, кандидатурата на транспортния министър е била избрана между общо петима претенденти и била предпочетена от президента. Подчертава се, че Йълдъръм ще работи в пълна хармония с държавния глава.

Още след като бе номиниран за лидер Йълдъръм благодари на Ердоган и го определи като основател и единствен почетен лидер на Партията на справедливостта и развитието - като обеща да работи активно за единството на партията, за благото на страната и народа.

Междувременно миналата седмица Ердоган ратифицира подписаното с ЕС споразумение за реадмисия, което е необходимо за отмяна на визите за турски граждани за страните от Шенгенската зона.

Виж още: Ердоган обвини Европа в диктатура и жестокост

Източник: BNR.bg