Стабилността на споразумението между ЕС и Турция за бежанската криза е под въпрос

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Европа в диктатура и жестокост заради това, че затваря границите си за мигрантите и бежанците от Сирия.

Европейските страни нямат милост и не проявяват никаква справедливост, заяви Ердоган пред публиката на конкурс за късометражни филми в Истанбул, цитиран от Асошиейтед прес.

Това е поредният сигнал за несигурното бъдеще на споразумението между ЕС и Турция за справяне с миграционната криза.

Ердоган вече намекна, че страната му няма да изпълни условието на Брюксел да реформира антитерористичното си законодателство, което е едно от условията на споразумението. 

Европа казва това в момент, когато Турция от всички страни е подложена на нападения от терористични организации и техни съмишленици, заяви Ердоган. 

Вие ни поставяте условия, а разрешавате на терористи да разпъват палатките си до сградата на Европейския парламент. Вие вървете по вашия път, ние ще вървим по своя. Договаряйте се с когото можете, беше категоричен турският държавен глава, имайки предвид случая в средата на март, когато по време на среща Турция-ЕС в Брюксел кюрдски активисти разпънаха палатки със символи на Кюрдската работническа партия.

Оттеглянето на Давутоглу - нов риск за споразумението

Всичко това идва на фона на оттеглянето на турския премиер Ахмет Давутоглу, който беше един от моторите зад това споразумение. 

Вероятните наследници на Давутоглу са близки до президента, като единият от тях е неговият зет и министър на енергетиката Берат Албайрак. Той е женен за най-голямата дъщеря на Ердоган и сред най-доверените хора на президента.

Който и да поеме премиерския пост и позицията на лидер на партията, ще е от близкото обкръжение на Ердоган и ще проповядва неговата политика. Това до голяма степен означава отдръпване от ЕС и нестабилност за споразумението. 

Така Европейският съюз трябва търси алтернативни варианти за преодоляване на бежанската криза, в случай че постигнатото споразумение с Турция се провали. 

А ако турският президент продължава да отказва да затегне антитерористичното законодателство, реакцията на Брюксел би била да постави под въпрос премахването на визовия режим за гражданите на страната. Допуска се, че в отговор на това правителството в Анкара може отново да отвори границите на страната и хиляди бежанци отново да тръгнат към Европа. 

Високопоставени лица в ЕС дискутират вариант, при който гръцките острови да бъдат превърнати в централна точка за първоначален прием на мигрантите. Тези от тях, чиито молби за убежище бъдат отхвърлени, ще бъдат връщани директно към страните си на произход, пояснява източник от Брюксел. Средствата, които Общността отпуска на Турция за бежанците, ще бъдат пренасочени към Гърция. 

Източник: Асошиейтед прес