Отличията в международния, балканския, документалния и късометражния конкурс бяха раздадени в НДК в събота вечерта

С общо четири награди "Урок" е големият победител на 19-ия София филм фест. Пълнометражният дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който вече има редица престижни фестивални отличия, се оказа фаворит не само на международното жури, но и на публиката, като спечели зрителския приз на фестивала.

Драмата с Маргита Гошева, създадена по истински случай, получи на церемонията в НДК голямата награда в международния конкурс за първи и втори игрални филми, придружена от 7000 евро, осигурени от Столичната община.

Виж още: Наградените БГ филми на фестивала "Златна роза" във Варна

Друго международно жури определи "Урок", който е копродукция с Гърция, за най-добрия български филм на фестивала, а трето му присъди наградата на ФИПРЕССИ.

В международния конкурс

Специалната награда на журито, оглавявано от Стефан Командарев, получи "Млади сме, силни сме" (Германия), реж. Бурхан Курбани.

Наградата за режисура отиде при Габор Рейз за филма "По необясними причини" (Унгария), а почетния диплом за режисура - при Андрес Кларион Ранхел за неговия "Илда" (Мексико).

Младежкото жури, с почетен член актьора Никола Стоянов, определи за най-добър филм от международния конкурс "Без граници" (Иран), реж. Амирхосеин Асгари.

Наградата "Джеймисън" за български късометражен филм,

придружена с 6000 евро, е за 13-минутния "Гинка", реж. Антония Милчева, а "Джеймисън" диплом (Special Mention) взе "Врагове", реж. Христо Симеонов.

Наградата "Милениум" за най-добър документален филм

беше присъдена на отличения във Венеция "Образът на мълчанието". Копродукцията между Дания, Финландия, Индонезия, Норвегия и Великобритания на режисьора Джошуа Опенхаймер, продължение на разтърсващия "Акт на убийство", се пребори с конкуренцията на актуалния носител на БАФТА и "Оскар" Citizenfour.

Документалното жури връчи и почетен диплом - на филма "Остров на разбитите души" (Хърватия) на режисьора Тиха К. Гудач.

Наградата "Домейн Бойар" за най-добър балкански филм

получи копродукцията между Турция, Франция и Германия "Следвай гласа ми", реж. Хюсеин Карабей.

Балканското жури също даде почетен диплом - на лауреата от Берлинале 2015 Раду Жуде за "Аферим!", наша копродукция с Румъния, Чехия и Франция на реж. Раду Жуде.

Гилдията на българските кинокритици отличи от балканския конкурс "Защо аз?" на реж. Тудор Джурджу, копродукция между Румъния, Унгария и нашата страна (в лицето на "Чучков брадърс").

Журито присъди и почетен диплом на българския "Събирач на трупове" с режисьор Димитър Димитров.

Наградата на София за цялостен принос към световното кино

тази година получиха актьорите Иван Иванов и Франко Неро, германският продуцент Карл Баумгартнер (посмъртно) и грузинската режисьорка Нана Джорджадзе.

В 12-ото издание на "София мийтингс" също бяха присъдени отличия:

- Награда от Hungarian Filmlab за най-добър проект в програмата "Проекти за втори филм" - 10 000 евро в услуги за постпродукция - The Ladder (Великобритания), представен от режисьора Али Джейбърансари и продуцентите Дучио Киарини и Бабак Джалали.

- Наградата на Focusfox Studio (Унгария) за най-добър проект в програмата "Плюс минус един" - 10 000 евро в услуги за постпродукция в студиото - Neighbours (Грузия), представен от режисьора Григол Абашидзе и продуцентите Лаша Калваши и Тинатин Каиришивили.

- Специалната награда от Synchro Film, Video & Audio (Виена) - 5000 евро в услуги за постпродукция в рамките на четири години - получи проектът Misty Illumination (Турция), представен от режисьора Хюсейн Карабей и продуцента Су Балоглу.

- Наградата за млад продуцент от YAPIMLAB (Турция) - 5000 евро за едноседмични консултации по филмовия проект в Истанбул и възможност за представяне пред турски продуценти - беше връчена на PIG (България), представен от режисьора и продуцента Драгомир Шолев, продуцента Елена Мошолова и съсценариста Мартин Илиев.

Виж още: Армения 1915 и денят на арменското кино - 15 март