Даниела Симидчиева е събрала на теста за интелигентност рекордните 192 точки от максимум 200 - таван, който не е достиган вече 14 години, но парадоксалното е, че е била и безработна близо година, обобщава телевизия "Европа"

Тя е гений. При това признат. Няма зад гърба си научни титли, нито световни открития, работи в Българската стопанска камара (БСК) и казва, че е щастлива от това.

Даниела Симидчиева е човекът с най-високото IQ в света - 192 точки от максимум 200. Явява се на теста за интелигентност на МЕНСА преди 14 години. Машега.

"Максимумът е 200, и то теоретично, т.е. 200 е недостижимо поне по тестовете на Джон Рейвън, по които аз съм се явявала, за да изследвам своето IQ. Според мен не на всеки човек (дори и да има потенциал) този потенциал му е даден, за да стане гений или нещо подобно", коментира тя пред телевизия "Европа".

Парадоксално е, че най-умната жена у нас е била и близо година безработна. Умът й не е направил живота й по-лесен, макар да има четири дипломи - три завършени образования и една допълнителна специализация.

"Докато търсех работа на няколко места, усетих точно това отношение - те се страхуват, че може би, ако ме вземат на работа, ще се опитвам да им давам акъл. Не знам какъв беше страхът, но подобно усещане имаше - някаква студенина, някаква бариера, нещо, което да ме държи по-встрани", допълва Даниела Симидчиева.

Пробвала се е и в политиката - като кандидат за вицепрезидент през 2011 г. в двойка с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, понастоящем вицепремиер и военен министър, но днес е категорична: "От допира ми до политиката останах с усещането, че съм погалила змия - жените ще ме разберат, мъжете не знам дали имат същото усещане. Така че не изгарям от желание да повторя този опит."

Даниела Симидчиева споделя, че е намерила своя път към щастието - и то е в духовното: "Вие виждате към какво върви светът - нещо се е сбъркало и се сбъркало според мен точно този стремеж парите и материалното да бъдат господар над всичко. Мисля, че това е грешката на цивилизацията."

Казва, че е богата, защото има три дъщери - на които не спира да повтаря, че да си умен е едно, но да си мъдър е всичко.

Източник: телевизия "Европа"