Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Салма Хайек, Антонио Бандерас и Ейдриън Броуди са сред действащите лица в нов клип, представен от Министерството на туризма

"България е мястото!“, казва Силвестър Сталоун в новия рекламен клип на страната ни. Той заедно с още пет световни кинозвезди са героите, които не просто рекламират страната ни, а показват личното си отношение към нея като място, което трябва да се види и усети.

На екран се появават актьорите Салма Хайек, Антонио Бандерас, Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Ейдриън Броуди, Шорех Агдашлу, а също така режисьорът Том Кърк и продуцентите Алън Сейгъл и Лез Уелдън. Те застават с името и лицето си, за да разкажат за своите преживявания в България и да призоват всички свои фенове да я посетят.

Фотогалерия: Холивудски звезди в България

"Работим по този клип близо 10 месеца и мога да кажа, че това е сред най-добрите примери за публично-частно партньорство. Видеото е продукт на "Ню Бояна филм студиос"​, които предоставиха кадрите, за да се случи клипът. За неговото създаване не са инвестирани държавни средства. С този клип променяме начина, по който искаме да се възприема и промотира страната ни", подчерта министърът на туризма Николина Ангелкова при представянето на близо 2-минутното видео. 

Клипът показва и тясната връзка между туризма и киното, с което се надяваме да привлечем още по-голямо внимание към България, посочи още Ангелкова.

По думите й примерите в световен мащаб са красноречиви: туристите в Англия са нараснали с около 50% след излъчването на поредицата за Хари Потър, в Тайланд са отчели 22% ръст след премиерата на "Плажът" с Леонардо ди Каприо, а Хърватия се позиционира като кинодестинация след снимките за шестте сезона на сериала "Игра на тронове", отличен с тв наградата "Еми".

Според министъра киноиндустрията може да ни помогне да преодолеем и сезонността в туризма, а изпълнителният директор на филмовата студия Ярив Лернер изтъкна колко е важно да се използва по най-добрия начин факта, че толкова звезди идват да снимат у нас.

Той изрази убеждение, че това фокусира вниманието към страната ни и я прави много по-популярна и желана дестинация, като обърна внимание и че киноиндустрията носи много косвени ползи на държавата, например ръст на посещенията в хотелите и заведенията за хранене, както и разкриване на нови работни места.

Виж още: Клиповете, с които се рекламира българският туризъм