Родители се възмущават от избродирани сцени от "Кама Сутра" по детски обувки в София и Варна

Как бихте реагирали, ако с детето си сте по магазините, за да му купите нови маратонки, и попаднете на обувки със сцени от "Кама Сутра"? Звучи нелепо, да. Но се оказва, че може да се случи.

Родители се възмущават от детски обувки, на които са избродирани еротични сцени от "Кама Сутра". Маратонките са се появили в търговската мрежа в София и Варна, съобщава БНТ.

КЗП - реално няма нарушение

И ако възмущението е на място, другият проблем е, че Комисията за защита на потребителите не може реално да спре обувките от търговската мрежа. От КЗП заявили, че случаят не може да се разглежда като нелоялна търговска практика, тъй като не е свързан с накърняване икономическите интереси на потребителите. Не се премълчавала информация, нямало и заблуда, така че да се стимулира покупката им.

От Агенцията за закрила на детето са категорични, че обувките със сексуални сцени са крайно неподходящи за деца и оказват неблагоприятно влияние върху развитието им. Въпреки това отговорността пада изцяло върху производители и родители.

Всичко е в ръцете на родителите

"Призоваваме родителите, които носят първостепенна отговорност за децата, да обръщат внимание на това, което купуват, за да не попадат подобни артикули с неподходящо съдържание при тях. По този начин ще ограничим производството на подобни артикули и те няма да достигат до децата. Не можем да забраним тази стока. Можем просто да апелираме към хората да не я купуват", каза Цветелина Георгиева, старши експерт в Агенцията за закрила на детето.

Според експертите от Агенцията за закрила на детето, Комисията за защита на потребителите трябва да спре от продажба детските обувки. От там обаче заявиха, че това може да стане само ако стоката е опасна, а тя не е. В крайна сметка отговорността си остава за родителите.

Източник: БНТ