Жените харчат по 30 лв. на месец за козметика и по 10 лв. за спорт, сочи социологическо изследване на "Галъп" по повод 70-годишнината на сп. "Жената днес"

Българите имат добро самочувствие относно външния си вид и се възприемат като чаровници, а 2/3 от тях твърдят, че имат и щастлив сексуален живот. 1/3 смятат изневярата за нещо приемливо, едва 10% от запитаните признават за интимни отношения с колега, а 18% имат познат - гей.

Това показват данните от втората част на специалното социологическо проучване на "Галъп интернешънъл Болкан", осъществено по поръчка на "Жената днес" по повод 70-годишнината на списанието.

Виж още: Кога жените престават да се смятат за млади

По 26 лв. месечно за козметика и козметични процедури дава средно българинът. Най-чувствителният дял - 1/3 от населението - харчат до 10 лв. или изобщо не си купуват такива продукти и услуги. Силният пол се ограничава с разходи до 22 лв. месечно, а нежният достига и 30 лв.

Цяла 1/3 от мъжете всъщност не знаят колко харчат за това, което донякъде се обяснява с по-второстепенното значение, което козметиката има в нагласите им или пък с факта, че не мъжете купуват козметичните продукти в домакинството.

Най-много пари за козметика на месец се харчат във възрастовата група 46-55 години. Това е и възрастта, в която обикновено се печелят най-много пари.

Мъжете обаче влагат повече средства за спорт и фитнес - по 14 лв. месечно срещу 10 лв. при жените. Все още спортът остава мъжка територия. И тук огромен е делът на ограничаващите се до 10 лв. или онези, които изобщо не дават пари за това - близо 80%. Най-активна е възрастовата група 36-45 години.

Близо 15% от мъжете не могат да определят колко точно средства от бюджета си дават за спорт и фитнес - вероятно защото не спортуват в такава степен, но все пак предпочитат да кажат, че спортуват. Не са за пренебрегване и допълнителните разходи около спортуването, които невинаги могат да се отчетат - или пък просто семейните бюджети са повече женски прерогатив, а и въпросите за здравето и красотата са най-вече дамски ресор.

Със или без много харчове за козметика и спорт, на българите явно не им липсва самочувствие по отношение на външния вид - 46% се съгласяват с твърдението "Повечето хора смятат, че съм чаровник/чаровница". Закономерно, дяловете намаляват с увеличаване на възрастта.

Виж още: За онанизма, съпружеския секс, ревността и изневярата през 60-те (из списанието институция "Жената днес")

Сходна е логиката и по отношение на сексуалния живот. 60% споделят, че имат щастлив сексуален живот срещу едва 19%, които казват обратното. Разбира се, трябва да се има предвид, че "щастлив сексуален живот" не е универсално определение и интерпретациите могат да бъдат крайно разнообразни.

Ако обаче за собственото си очарование мъже и жени са единодушни, относно секса представителките на нежния пол остават по-разочаровани. Няма как да знаем дали в действителност сексуалният живот на анкетираните е щастлив, но вероятно те и не държат да споделят нещо друго, коментират социолозите.

Особено мъжете - ако при тях 15-ина на сто твърдят, че сексуалният им живот "не е щастлив", при жените този дял е с десетина пункта по-висок. На резултатите тук влияят и фактори като "престижността" на отговора при мъжете, вероятно по-целомъдреното разбиране за ролята на половинката им, предполагаемо по-емоционалното разбиране за сексуалния живот сред жените и т.н.

Всички тези фактори оказват влияние и при въпроса за интимните връзки на работното място. 17% от мъжете отговарят утвърдително, докато при жените "си признават" е 5%. Тук също се смята, че влияе степента на престижност. Закономерно най-голям дял положителни отговори има при възрастовата група 18-25 години. Като цяло: 11% признават, че са имали такава връзка, 83% - че не са, а останалите не знаят какво да кажат или не искат да се издадат.

Ако тези резултати се анализират през етническата принадлежност (и свързаните с нея религиозни възгледи), данните показват, че сред определящите се като турци положителен отговор на този въпрос почти не се регистрира, докато сред българите с "Да" реагират 1/10 от анкетираните. Във въпроса за интимните връзки на работното място обаче трябва да се има предвид и степента на безработица в различните общности.

1/3 от българите са на мнение, че в наши дни изневярата е нещо приемливо. Над половината обаче са убедени в обратното, като и тук делът на безкритичните е по-висок при мъжете. А когато някой определя нещо като приемливо в обществото, индиректно отговаря и за себе си, напомнят авторите на проучването.

Според очакванията младите са по-склонни да се съгласят, че изневярата е приемлива за разлика от възрастните - социализирани в други ценности и разбирания.

Индиректен подход е избран за изследване и на друга деликатна тема: нетрадиционната сексуалност. 18% от българите твърдят, че познават гей или лесбийка, като при 18-25-годишните този дял достига до 1/3, а най-голям процент утвърдителни отговори са получени в София.

Тук също наред със смяната на поколенията се наблюдава и преосмисляне на традиционни ценности. Процесът на обществена промяна е свързан и с намаляваща роля на обичайните авторитети в общностния и религиозния морал. Макар и бавно, българите вървят по стъпките на останалите либерални западни общества.

Източник: сп. "Жената днес"