Спираме да сме млади още преди 40, сочи социологическо проучване, според което 1351 лв. месечен доход ни е достатъчен, за да кажем, че живеем добре

Eдна жена е млада до 39 години, а един мъж - до 42. Това казват българите в изследване на "Галъп интернешънъл" по повод 70-годишнината на сп. "Жената днес".

Колкото по-възрастни са запитаните, толкова по-висока става и горната граница на младостта. Ако онези между 18 и 25 си мислят, че на 33-36 вече не си млад, хората над 66 смятат, че и на 42-45 все още си млад.

В масовите представи старостта започва едва след навършване на пенсионна възраст, при жените след на 64, а при мъжете - на 66. И тук обаче колкото по-възрастен ставаш, толкова повече началото на старостта се отлага в представите ти.

Виж още: Звездите, които остаряват най-достойно

Проучването на "Жената днес" се спира и на любопитни теми, свързани с ролята на жените в обществото - масовите представи за семейство, доходи, щастие и качество на живот. 1351 лв. например е личният месечен доход, който според българите е достатъчен, за да кажат, че живеят добре.

Същевременно колкото по-голям е реалният доход, толкова повече расте и желаният. Тези, които сега получават над 1000 лв. сега, биха искали над 1500 лв., а онези, които имат по-малко от 250 на месец, почти не назовават числа над 1500. Освен това мъжете си представят по-висок желан доход в сравнение с жените.

Официално сключеният брак явно е подложен на съмнение като ценност. 80% са съгласни, че семейство без брак с деца е нещо нормално в днешно време, като само 15% мислят иначе. В същото време обаче да имаш деца е със статут на безусловна ценност. С твърдението "Животът е безсмислен, ако нямаш деца" се съгласяват 86%, а само 7% са на обратното мнение.

Все по-сериозни са и перспективите на жените в българската политика. Българите одобряват възможността Ирина Бокова да бъде избрана за генерален секретар на ООН и смятат, че за България ще има полза, ако Йорданка Фандъкова стане първата жена на премиерския пост в редовен кабинет. По-малко е одобрението към варианта настоящия МВР шеф Румяна Бъчварова да бъде президент.

Източник: сп. "Жената днес"