Заради законови промени шефът на служба "Военна информация" беше принуден да се оттегли на шестия месец, откакто зае поста

Шефът на военното разузнаване Йордан Бакалов подава оставка, оповести самият той в неделя, преди да депозира официално молбата си за напускане пред министъра на отбраната.

Мотивите за оставката му са промените в Закона за служба "Военна информация", според които директорът задължително трябва да има висше военно звание и да е на действителна военна служба. Бакалов не отговаря на изискванията.

Николай Ненчев обаче е поставил резолюция "Не" на заявлението, защото е решил да не приема оставката, а да изчака произнасянето на президента и обнародването на закона, съобщиха в понеделник от военното ведомство. 

Министърът е уверил за пореден път шефа на военното разузнаване, че високо цени неговите качества и продължава да има доверие в неговите способности да реформира служба "Военна информация", както и да поддържа добри контакти с партньорските служби. 

Ден по-рано Бакалов заяви пред БНТ, че след като се оттегли, ще продължи с преподавателската си дейност в Нов български университет.

Висок морал, коректност и професионализъм - с тези мотиви военният министър го назначи на поста през май. Преди това Бакалов беше министър на вътрешните работи в служебния кабинет "Близнашки".

55-годишният бивш депутат, изкарал четири мандата в Народното събрание от редиците на Синята коалиция (ОДС), е металург по образование. Той е завършил Висшия химико-технологичен и металургичен институт в София, а по-късно - и външна търговия в Пловдивския технически университет, но е защитил докторска степен по национална сигурност, каквато е и специалността му като преподавател.

Преди броени дни в "168 часа" алармира под заглавие "Как тихо уволниха шефа на военното разузнаване", че оттеглянето му е предизвестено, тъй като кръгове в мнозинството искат да поставят на този възлов пост друг човек.

Бившият му съратник от 38-ото Народно събрание Методи Андреев, сега депутат от ГЕРБ, заедно с колегите си от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров, Корман Исмаилов и Явор Хайтов от БДЦ междувременно предложили да се създаде допълнителен текст в закона.

Според тях за професионален стаж в структурите на системата за защита на националната сигурност е редно да се смята и участието в комисии на Народното събрание, имащи отношение към сигурността и отбраната. Мнозинството обаче отхвърлило идеята.