Звездите на филма са Майкъл Фасбендър и носителката на "Оскар" Марион Котияр, които си партнираха и в "Макбет", на същия режисьор (видео)

Чрез революционна технология, която отключва неговата генетична памет, Калъм Линч (Майкъл Фасбендър) може да изживее приключенията на своя праотец Агилар в Испания през XV век.

Той открива, че произхожда от тайно общество на наемни убийци, т.нар. "асасини" (хашишини), и придобива невероятни умения и знания, за да се противопостави на могъщата съвременна организация на рицарите тамплиери...

Рецидивист, осъден на смърт, Кал е принуден да участва в проекта "Анимус" и да изпита спомените на своя предшественик - но междувременно започва да осъзнава травматичното си минало и своята роля в многовековния конфликт между асасини и тамплиери...

Филмовата адаптация по популярната видеоигра Assassin's Creed беше сред най-очакваните блокбъстъри на 2016 г. Историческата приключенска поредица на "Юбисофт", започнала през 2007 г., е екранизирана от режисьора Джъстин Кърцел с бюджет 125 млн. долара.

Като литературна основа за играта е послужил популярният роман "Аламут" (1938) от словенския писател Владимир Бартол.

Филмът, който вече е по кината, обаче събра предимно негативни отзиви.

Някои критици го сравняват с екранизациите по Дан Браун - само че с елементи на паркур; други негодуват заради компютърните ефекти, макар че за постигане на автентичност емблематичният "скок на вярата" е заснет на живо, в изпълнение на каскадьор от близо 40 м височина.

Положението в боксофиса също не е розово - с едва 40 млн. долара приходи от първата седмица прожекции Assasin's Creed не успя да измести от върха "Rogue One: История от Междузвездни войни".

Междувременно вече се работи и по продължението, а режисьорът споделя, че би желал да го ситуира в годините на Студената война. 

Майкъл Фасбендър също бил уверен в потенциала на Assasin's Creed и дори станал един от продуцентите на филма.

Актьорът, който има две номинации за "Оскар" (със "Стив Джобс" и отличения като филм на годината "12 години в робство"), си партнира с носителката на статуетката Марион Котияр. Тя е в ролята на София Рикин, която запознава героя му с проекта "Анимус".

Със същия режисьор двамата заснеха и екранизация по шотландската драма на Шекспир "Макбет", където - макар че Майкъл е с ирландски и германски произход, а Котияр е французойка, - се превъплъщават в заглавните персонажи.

В актьорския състав са още филмовата легенда Шарлот Рамплинг и ирландецът Брендън Глийсън, който играе Джоузеф Линч, бащата на Кал - роля, каквато е изпълнявал спрямо Фасбиндер и в независимата драма Trespass Against Us.

В изпълнителния директор на "Абстерго индъстрис", който е баща на София, се превъплъщава друг лауреат на "Оскар", британецът Джеръми Айрънс.

Действието на оригиналната видеоигра се развива по време на кръстоносните походи, когато кървавата многовековна война между асасини и тамплиери предопределя голяма част от човешката история.

Играта веднага става хит, а успехът й води до цели осем продължения и безброй допълнителни мисии, от които са продадени над 100 млн. екземпляра в световен мащаб.

Поредицата пренася геймърите във времената на италианския Ренесанс, основаването на Америка, пиратството в Карибския басейн и Френската революция.

Основна сюжетна линия за всяка от игрите е конфликтът между асасини и тамплиери в наши дни.

Сенчестата биотехнологична компания "Абстерго индъстрис" служи като поле за действие на рицарите тамплиери, които залавят асасини и източват техните генетични спомени, разкривайки тайните на предците им....

Калъм Линч е нов персонаж, който не се е появявал досега.