Социалната кампания #4040caratrun има за цел да популяризира ежедневното практикуване на спорт у нас

Не е тайна, че българите не сме от най-големите фенове на тичането за здраве и обикновено практикуваме това занимание под формата на маратон след колите на градския транспорт. Това обаче трябва да се промени. Защото бягането е лесно, не изисква особена екипировка и... сам определяш темпото си.

Бягането изгаря калории, изгражда мускулите, намалява стреса и увеличава живота на сърцето ви. Плюс това е суперудобен спорт - просто вземете един чифт маратонки и действате!

Социалната кампания #4040caratrun има за цел да популяризира ежедневното практикуване на спорт у нас. В нея се включиха икономистът Владимир Каролев, пианистката Мария Каракушева, журналистът Константин Вълков, водещите от "Дарик радио" Михаил Дюзев и БНТ Сибина Григорова, маркетинг мениджърът на "Опел" за нашата страна Владимир Тодоров, както и Мария Грашнова, изпълнителен директор на агенция "Карат България", която е инициатор на кампанията.

Виж още: 15 причини да бягате

Седмината влязоха в 40-дневна надпревара с цел да пробягат поне 40 км, събирайки привърженици чрез популяризиране на идеята в социалните мрежи с хаштага #4040caratrun. Ето по този повод няколко интересни факта на тема бягане:

Бегачите изграждат приключенски дух и завършват доста... мръсни

Световна тенденция в бягането от миналата година е все повече хора да избират пресечени местности и кални писти, вместо добре изградени трасета за маратони. Тези нетрадиционни състезания са привлекли близо 4 млн. бегачи през миналата година.

Гърдите ви се движат много повече, отколкото си мислите

Изследователи от университета в Портсмут, Англия са открили, че женските гърди по време на бягане се движат не просто нагоре и надолу, но също така наляво-надясно и навътре-навън, създавайки сложна осморка. Това т.нар. "изместване на гърдите" може да навреди трайно на сухожилията и да доведе до преждевременно увисване.

Ето защо е суперважно жените, които тичат, задължително да носят поддържащи спортни сутиени - те минимизират подскоците и са достатъчно удобни, за да ви е приятно да ги носите.

Виж още: Nike (р)еволюцията в обувките за бягане

Най-бързи сте, когато наближавате 30-те си години...

Поне това показва статистиката на маратоните. Испански изследователи са сравнявали възрастта и времето на финиширане на бегачите в големия нюйоркски маратон през 2010 и 2011 г. и са установили, че най-бързите мъже са на средна възраст 27, а жените - на 29.

Измерените времена намаляват средно с по 4% за всяка година под тази възраст и с 2% за всяка година над нея - а това значи, че тийнейджър на 18, който бяга за здраве, е бърз колкото 60-годишен ветеран в този спорт.

... Хората тичат по-дълги разстояния, след като навършат... 90 години 

Най-старият човек, участвал в маратон, е на 101. Той финишира в лондонския маратон през 2012 г. с време 7 часа, 49 минути и 21 секунди. Най-старата жена маратонец покрива дистанцията в Хонолулу на възраст 92 години за 9 часа, 53 минути и 16 секунди.

Бягането изгаря много калории

Твърди, че бягането изгаря около 100 калории/см, но горенето на калории реално зависи от теглото, от темпото, с което тичате, както и в каква форма се намирате. Една формула, която дава възможност да разберете точно колко калории горите, е да умножите теглото си в килограми по 0,63, а след това - по броя пробягани километри.

Полученото число е равно на количеството калории, които изгаряте над базовия метаболитен процент (броя калории, които изгаряте докато просто седите). Така една 70-килограмова жена, която бяга по 6 км, изгаря около 265 калории.

Имайте предвид обаче, че колкото повече влизате във форма, толкова по-малко калории ще горите. Затова трябва или да ускорите темпото, или да започнете да тичате по-дълго.

Бягането може да е част и от длъжностната ви характеристика

Базисният тест за физическа подготовка в професионалните армии се състои от три части: лицеви опори, коремни преси и 2 мили пробег. В таблицата по-долу са дадени минималните времена за покриване на норматива.

Ако сте войник, трябва да тичате още по-бързо, за да вземете изпита, който се провежда два пъти годишно - да не говорим, че ако сте пехотинец, изискванията стават още по-сурови.

Жените са господарките на пистите

Жените са 56% от всички 15,5 млн. финиширали състезатели през 2013 г. в различни видове състезания по бягане. В действителност Големият щатски маратон е единственият, в който мъжете са повече от жените в списъка на участниците.

Партньори на кампанията са "Опел", "Мтел" и "Дарик радио".