Танците са изкуство, спорт, емоция, чувство, те са начин на мислене

Дали ще бъде балет, хип-хоп, латино, спортни или народни танци, е изцяло ваше решение. Всеки един вид възпитава и учи на много повече от това как да се движиш на определен тип музика. Танците не са просто запаметяване на стъпки, те оставят много по-дълбока следа и формират личността от крехка детска възраст. Те учат как да изразяваш себе си, чувствата и емоциите си по един съвършено красив начин.

"Танцуването е малка лудост, която ни причинява много добрини." Едуард Демби

Независимо от годините, всеки, който се захване с някакъв вид танци, ще усети разликата, ще усети промяна във възприятията и дори начина на мислене.  

1. Уважение - Независимо дали се танцува индивидуално, по двойки или в група, учат на уважение. Уважение към себе си, към труда и таланта на другите, към партньора. Ценят се работата и усилията, които "ученикът" полага.

2. Дисциплина - Танците възпитават. С някакво мистериозно заклинание или може би тайни магически методи, това изкуство някак прави децата по-изпълнителни и дисциплинирани. Често след като се запалят по определения стил, започват да възприемат учителите си като модел за подражание. Затова когато избирате танците, на които да запишете детето си, е добре да обърнете особено внимание и на преподавателя.

3. Чувство за ритъм - Казват, че някои хора се раждат с този талант, другите обаче лесно могат да го развият. Веднъж научиш ли се да "чуваш" музиката, светът се променя.  Ако си се занимавал с определен стил танци в детството, можеш много по-лесно да научиш друг.

4. Самочувствие - Личност със самочувствие не би позволила да бъде манипулирана и потискана. Наясно е с цената си, уверена в уменията и възможностите си и знае как да ги използва най-добре, за да постигне целите си. Кой родител не желае това за детето си?

5. Двигателна култура - Освен изкуство, танците са и спорт. Съответно развиват двигателната култура на всеки, който се занимава с тях. Също така правят тялото по-пластично и подвижно.

"Трябва да считаме всеки ден, в който не сме танцували поне веднъж, за изгубен."  Фридрих Ницше

6. Любов към тялото - Тялото е инструментът, чрез които изразяват емоциите, чувствата, научените движения. Възприемайки го по този начин, ако не като деца, то на по-късен етап, те ще са склонни да се грижат за него, да го поддържат и обичат.

7. Креативност - Танците не предполагат единствено заучаване на определени стъпки и хореографии. Често се налагат импровизации, които обикновено са плод на креативността, възможностите и самочувствието на изпълнителя. Съответно това са част от задължителните умения, които детето ще научи/възприеме.

"Да докосваш, да раздвижваш, да вдъхновяваш. Това е истинският дар на танца." Одри Лънч

Танците в двойка като латиното и спортните ще научат децата, а дори подрастващите и възрастните на един много ценен урок, подсъзнателно.

Момичетата ще разберат как да бъдат наистина женствени и нежни, как да следват партньора си или да му се противопоставят, но винаги с финес и грация.

Момчетата, от своя страна, ще развият умението да водят и предразполагат една жена, както и как да се държат с нея, за да я накарат да се чувства повече от специална.

"Танца не е нещо, което може да се обясни с думи. Той трябва да бъде изтанцуван." Пейдж Арден