До 2030 г. тази сума може да скочи на 415 млрд. долара

Природни бедствия, като суши, наводнения, земетресения и опустошителни бури, причиняват на света икономически загуби от средно 250-300 милиарда долара годишно, се посочва в доклад на службата на ООН за намаляване на риска от бедствия.

По оценки на ООН, 

при годишни инвестиции от 6 млрд. долара в усилията за намаляване на риска от природни бедствия 

може да се спестят на света загуби от 360 млрд. долара през следващите 15 години, информира "Асошиейтед прес" и ДПА.

Виж още: Времето изтича

"Промяната в климата допълнително ще увеличи заплахите. 40% от световното население ще живее в речни басейни, където ще се наблюдава силен недостиг на питейна вода, особено в Африка и Азия. Сред другите заплахи за сигурността са глобалното неравенство и бързата урбанизация. 

Концентрацията на богатство в малък брой хора по света и увеличаващата се сегрегация в градовете обикновено водят до там

че голяма част от населението им започва да живее в опасни за здравето райони, отбелязват учените, цитирани от "Сега". Катаклизмите са практически екзистенциална заплаха за малките развиващи се островни държави", пише в доклада.

Виж още: Варна помни и друго страшно наводнение

Този доклад призовава държавите да увеличат aнгажиментите си за инвестиции в решения за издръжливост на бедствият", каза специалният представител на генералния секретар на ООН за намаляване на риска от бедствия Маргарета Валстрьом. Снижаването на тези опасности е жизненоважно за устойчивостта на развитието, категорична бе тя. 

Докладът беше публикуван две седмици преди Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от природни бедствия, която ще се състои в японския град Сендай от 14 до 18 март.

Виж още: Времето в България става все по-екстремно