Промените в климата са най-голямата заплаха за природата и човечеството през ХХІ в. Данните показват, че най-топли години на Земята са били през последните 20 години.

Доклад на Българската академия на науките (БАН) предвижда засушаване в 20 общини. Температурните пикове ще се редуват с големи спадове. България ще е една от страните, които ще са най-засегнати от глобалното затопляне

В нашата страна се наблюдават повече и по-дълги периоди на засушаване, следвани от сериозни бури и тежки наводнения с разрушения и жертви, коментира Георги Стефанов, специалист по климатичните промени в Световния фонд за дивата природа (WWF). 

Климатът южно от Стара планина става все по-средиземноморски, а на север плодородните земи бавно се превръщат в пустини. Снежните месеци в планините намаляват. Сняг започва да вали след Коледа, а така се променя количеството вода, с което разполагаме през годината.

Настъпващите изменения ще бъдат заплаха за сигурността и препитанието на населението. Ще бъде най-тежко за бедните, слабите и възрастните хора по света. До края на века температурата ще се повиши в глобален мащаб с около 4,8 градуса по Целзий, сочи последният доклад на ООН за климатичните промени, цитиран от Novini.bg.

Дори и малко повишаване на температурите и намаляване на валежите водят до ръст на насилието по света. Това се казва в изследване на учени от университетите в Бъркли и Принстън. При затопляне с два градуса по Целзий битовите престъпления нарастват с 15%, а груповите конфликти - с над 50%. Жегата и сушата водят до по-лоши реколти и глад, което кара хората да грабнат оръжие, за да си осигурят препитание.

Вижте още: 10 реални причини за края на света