Все още вярвам, че личните контакти в дипломацията могат да са много полезни и продуктивни, казва експрезидентът на САЩ, който се вдъхновил да стане художник от Уинстън Чърчил и едно приложение за iPad

Какво правят президентите, когато мандатът им приключи? Някои се завръщат в политиката начело на нова формация, която им коства изгонване от собствената им партия, други се борят за преизбиране, а трети се оттеглят кротко в пенсия и се отдават на хоби за застаряващи звезди - рисуването.

Джордж Буш-младши е избрал именно последния вариант и сега за първи път излага официално творбите си, сред които портрети на тибетския духовен водач Далай Лама и бившия британски премиер Тони Блеър. 

Над 20-те живописни платна - портрети на световни лидери и хора от личното му обкръжение, са подписани само с числото "43" - неговият пореден номер в списъка с държавни глави на САЩ.

Могат да се разгледат в изложбата The Art of Leadership: A President's Personal Diplomacy, подредена до 3 юни в Президентската библиотека и музей "Джордж У. Буш" в Далас, щата Тексас.

В експозицията са включени също фотоси и други сувенири, свързани с "персоналната дипломация" на Буш-син, който изкара в Белия дом два мандата - от 2001 до 2009 г.

Предшественикът на Барак Обама харесва най-много портрета на баща си - Джордж Буш-старши, който заемаше президентския пост през 1989-93 г. Майка му Барбара обаче категорично отказва да позира, за да я нарисува.

Светът научи за хобито на предишния US президент миналата година - благодарение на хакер, който проникна в електронната поща на сестра му Дороти. Първите показани картини бяха автопортрети във ваната - направени, по думите му, за да шокират преподавателя му по изобразително изкуство.

Всъщност интересът му възникнал покрай приложението за iPad Penultimate. Вдъхновило го и есето на Уинстън Чърчил Painting as a Pastime.

Неговата дебютна изложба беше представена по американската телевизия Ен Би Си в интервю, взето от собствената му дъщеря Джена Буш-Хагър. Пред нея бившият президент припомня как руският му колега Владимир Путин се себеизтъкнал чрез кучето си - "по-голямо, по-силно и по-бързо" от домашния любимец на Белия дом Барни.

"Опознах го добре - спомня си Джордж У. Буш. - Имахме добри контакти, но с времето отношенията ни се пообтегнаха. Владимир е човек, който в много отношения възприема САЩ като врагове. Макар да не го изказваше гласно, аз усетих, че гледа на света, като преценява каква са ползите за САЩ и загубите за Русия - и обратно."