В годината на възходи и падения търсенето на нещо добро беше по-голямо от когато и да било, обобщават от "Гугъл" в своя обзор на изминалата година

Световното първенство по футбол в Русия е било най-търсено през изминалата година в Google, сочи годишният обзор на търсачката google.com/2018

В Топ 10 на най-търсеното през 2018 г. обаче преобладават не събития, а личности, които напуснаха този свят. В челната петица са шведският диджей Авичи, американският рапър Мак Милър (бивше гадже на певицата Ариана Гранде) и ветеранът на "Марвъл комикс" Стан Лий, а веднага след него се нарежда един от филмите, на които той бе изпълнителен продуцент - "Черната пантера".

Новото попълнение в британското кралско семейство Меган Маркъл, която чака дете от принц Хари, е на шестото място, а останалите имена в десетката също са покойници: готвачът пътешественик Антъни Бурдейн, младият US рапър XXXTentacion, гениалният учен Стивън Хокинг и модната дизайнерка на аксесоари Кейт Спейд.

Според българската класация обаче в челната десетка на търсенията в "Гугъл" няма личности. Номер 2 е Shkolo.bg, софтуерната платформа, която позволява на родителите да следят ежедневно представянето на децата си в училище чрез т.нар. "електронен дневник".

По-нататък в онлайн интересите на българите са: турската лира, Истанбулската конвенция, авто изпитите, играта Fortnite, понятието "джендър", биткойн, "касов бон" и GDPR - новият регламент за защита на личните данни.

Виж още: Нощувка за 5 евро? Ердоган има проблем

В сборния видеоклип, който придружава обзора, от търсачката изтъкват, че в годината на възходи и падения търсенето на нещо добро е било по-голямо от когато и да било.

В световен мащаб най-популярният сериал е китайският Story of Yanxi Palace (Историята на двореца), за съпругите на император Цянлун от династия Цин, чието управление през по-голямата част от XVIII в., от 1735 до 1796 г., се смята за златен век на китайската култура.

Костюмната драма, която проследява дворцовите интриги на придворните дами и конкубинки, се състои от 70 епизода, продуцирани от iQIYI и Huanyu Film Works.

Поредицата беше най-гледаната онлайн драма в Китай в продължение на 39 дни това лято, с по 300 млн. прегледа пъти дневно, а във върховите моменти гледаемостта й надхвърляше 700 млн.

Най-гледаният англоезичен сериал, на второ място в годишната класация на търсачката, пък е научнофантастичният Altered Carbon, екранизация по книгата на Ричард Морган "Суперкомандос".

У нас "Гугъл" са измерили интереса не към сериалите, а към тв предаванията и риалити форматите, вкл. онлайн, а телевизионният Топ 10 изглежда така: 

1. ВИП брадър
2. Фермата
3. InstaQueen
4. Като две капки вода
5. Стани богат
6. Hell's Kitchen
7. МастърШеф
8. Гласът на България
9. Биг Брадър Most Wanted
10. Черешката на тортата

Най-търсеният спортист в света е канадският баскетболист от НБА Тристан Томсън, който играе в отбора на "Кливланд кавалиърс", следван от чилийския футболист на "Манчестър юнайтед" Алексис Санчес и американската топскиорка Линдзи Вон.

У нас номер 1 при спортните събития (след мондиала в Русия) е боксовият двубой между Кубрат Пулев и Хюи Фюри на 27 октомври в зала "Арена Армеец", който завърши със съдийска победа за българина след 12 рунда.

Силвестър Сталоун, който засне у нас финалния си "Рамбо", а тази есен бе по кината за последен път като Роки Балбоа в "Крийд II", е най-търсеното име в десетката с актьорски имена.

Сред най-търсените актьори са още актуалният носител на "Оскар" Гари Олдман и осъденият за сексуални престъпления Бил Козби, който влезе в затвора на 81-годишна възраст.

Актьорът Доналд Гловър ("Соло: История от Междузвездни войни", сериала "Атланта") пък присъства и в музикалния Топ 10 с артистичното си име Чайлдиш Гамбино, под което е номиниран за наградите "Грами" с хита си This Is America.

Най-голямо търсене през изминалата година обаче е имало за две певици: Деми Ловато, която беше на косъм от смъртта след предозиране с лекарства, и нашумялата рапърка Карди Би, провъзгласена от американското сп. "Ентъртейнмънт уикли" за една от водещите личности в шоубизнеса през 2018 г.

След като издаде дебютния си албум Invasion of Privacy, роди и се раздели с бащата на детето си Офсет, тя се завърна на сцена за Американските музикални награди, където беше отличена като номер 1 в хип-хопа.