Шериф Шекат, рецидивист от алжирски произход, застреля трима и рани над 10 души в центъра на френския град - и след двудневно издирване загина в престрелка със силите на реда

Шериф Шекат, извършил терористичния акт на коледния базар във френския град Страсбург, беше ликвидиран от силите на реда в четвъртък вечерта след престрелка в югоизточния квартал Нойдорф, където се укривал.

Около 20 ч. на 11 декември 29-годишният рецидивист откри огън по минувачите около централните площади и уби трима, а 12 души бяха ранени, половината от които - тежко. 

Според очевидци нападателят стрелял с викове "Аллах е велик!". Той бил въоръжен не само с огнестрелно оръжие - носел и нож. 

В полицейското му досие има общо 27 обвинения за различни престъпления във Франция, Германия и Швейцария. Часове преди нападението снощи полицията го издирва във връзка с друг случай, но не го открива в дома му. При обиска на жилището му са били открити граната, пушка, боеприпаси и четири ножа, два от които - ловни.

Избягал от местопрестъплението с такси, което го оставило в Нойдорф. На водача се похвалил, че е убил 10 души. Бил ранен в ръката при престрелка с четирима военни, които патрулирали около коледния базар.

Френската полиция го обяви за издирване, като предупреди, че е опасен - и призова всеки, който го забележи, да не опитва да влиза в контакт с него, а да позвъни на спешния телефон 112. 

В ареста бяха прибрани двама от шестте му братя и родителите им. Стотици служители на силите за сигурност се включиха в операцията за залавянето му от двете страни на френско-германската граница. Оказа се обаче, че за два дни той не е успял да напусне страната...

Позовавайки се на източници в службите за сигурност германският експерт по тероризма Михаел Гьоченберг коментира пред "Дойче веле", че въпросният Шериф е с алжирски корени и през 2016-2017 г. е бил в германски затвор заради кражби, след което бил върнат във Франция, където властите му наложили ограничения в свободата на придвижване.

Случилото се във вторник вечерта окупира първите страници не само на френската, но и на цялата европейска преса. В края на 2016 г. подобно терористично нападение имаше и в Берлин. Извършителят му успя да напусне страната и беше засечен чак в Италия.

Със своите 300 къщички коледният базар в Страсбург е един от най-старите и най-големите в Европа. Силите за сигурност отдавна смятат, че този базар е потенциална цел за терористите, и го охраняват строго, отбелязва още "Дойче веле".

Сред жертвите на Шекат, освен 45-годишен тайландски турист, попадна и  28-годишният италиански журналист Антонио Мегалици, който беше прострелян в главата и изпадна в кома. Френските лекари констатираха, че не могат да го оперират, защото куршумът е заседнал в черепа, в непосредствена близост до гръбначния стълб.

Мегалици следеше отблизо българското председателство и беше направил серия от репортажи, а също така интервю с Лиляна Павлова и други официални лица, припомня Нова телевизия.

В близост до трите точки, където атентаторът откри стрелба, е имало и голяма група български журналисти, които вечеряли в заведение.

Страсбург е седалище на международни институции като Съвета на Европа, Европейския съд по правата на човека и Европейския парламент.

Източник: Би Би Си, Нова телевизия, Българската редакция на "Дойче веле"