Проблемът с недостига на вода се задълбочава все повече и повече

Най-малко 2/3 от населението на планетата, или над 4 млрд. души, изпитва недостиг на вода за поне месец годишно. Това са изводите на в доклад на учените от университета в холандския град Твенте, цигиран от в. "Гардиън".

Авторите на изследването определят проблема с недостига на вода като един от най-сериозните и страшните, които планетата среща в момента. 

Данните показват, че поне 500 млн. души живеят в райони, където се използва двойно повече вода, отколкото дъждът може да възстанови за цяла година. Това ги оставя в особено опасно положение, което малко по малко води до изчерпване на запасите от подпочвени води.

Много от тези хора живеят в Китай и Индия, където кризата с подпочвените води е изключително сериозна. И ако там това личи, на други места като централните и югозападни щати в САЩ, Австралия или дори самия град Лондон, са неочаквани места с прекомерно засилена употреба на вода. 

Виж още: Подземните води на планетата намаляват опасно бързо

Основните причини за глобалния недостиг на вода са нарастването на населението, промените в потреблението и развитието на напояването в земеделието, като проблемът с годините само се задълбочава. 

До няколко години държави като Йемен ще изчерпят изцяло водните си резерви. Подобно е положението и в държави като Мексико, Пакистан, Саудитска Арабия и Иран. 

Според много специалисти проблемът не трябва да бъде подценяван, тъй като недостигът на вода може да доведе до нови социални сътресения, които да породят бежански вълни.

Виж още: Златните залежи свършват след 12 години

Източник: "Гардиън"