Най-богати са залежите ни на каменна сол, а най-малки на нефт

До 12 години се очаква да свършат златото, оловото, цинкът и медта у нас. Това показва новата минна стратегия на България до 2030 г. Изчисленията са направени на базата на експлоатираните находища.

Според документа България разполага с 378,6 млн. тона златосъдържащи медни руди. Към момента се експлоатират 94,5% от тях и ако се действа със същия темп на работа до 12,6 години те ще свършат. Само златните руди пък ще привършат до 10 години, пише "Труд".

В България се намира най-голямата златна мина в Европа - край Челопеч. Според доклада нейният концесионер "Дънди прешъс металс" е най-големият платец на концесионни такси към държавата.

Другите мащабни платци на концесии са "Елаците мед" и "Асарел Медет", варовиковото предприятие "Каолин", газодобивното "Мелроуз" и държавното „Мини Марица изток". За момента в страната не се добива сребро, въпреки че има запаси от 4783,9 хил. тона.

Други подземни блага

Като количество на подземни богатства у нас най-големи са запасите от каменна сол, като според данните на доклада при експлоатиране със същите темпове може да се копае още 7087 години.

За още 59 години експлоатация ще стигнат находищата на важните за производството на ток лигнитни въглища. В момента между 40 и 50% от тока в страната се произвежда именно от изгарянето на лигнитни въглища.

Сред най-бедните находища у нас са тези на нефт. Количества от него се добиват край Долни Дъбник, където има за още 4,8 години. При находищата на газ, ситуацията обаче е различна. Експертите не са могли да определят колко точно запаси има страната и за колко години ще стигнат, но са категорични, че използването на газови концентрати у нас ще продължи да намалява. Добивът също намалява през последните години.

Виж още: Изхвърляме 300 тона злато на боклука всяка година

При строителните материали малко са само варовикът за цимент - за още 115 години, и чакълът - за 30 години.

Общите раздадени концесионни площи, върху които се добива нещо в момента, са 1414,6 хил. декара, което е малко под 1% от общата територия на страната.

Източник: в "Труд"