Употребяваме твърде много вода и големите подземни водни басейни не могат да се възстановяват

Използването на вода от хората е толкова голямо, че подземните източници не могат да се напълнят подобаващо. 

Изследователи от Калифорнийския университет в Ървин се достигнали до този извод, след като са разгледали новите сателитни данни на НАСА, показващи, най-детайлната картина за жизнено важните водни запаси под земната кора, съобщава "Асошиейтед прес".

Ползваме твърде много вода

Оказва се, че най-големите подземни акватории, които са източник на прясна вода за стотици милиони души, се изразходват с прекалено бързи темпове. Учените определят 8 от общо 37 подземни басейна като особено рискови, тъй като на практика за тях няма какво да възвръща резервите.

Изследователните не могат да дадат точна оценка колко вода е останала във водоносните слоеве, които се преексплоатират. Проблемът обаче тепърва ще се задълбочава заради климатичните промени и нарастването на населението.

В момента подземните басейни осигуряват 35% от прясната вода, която се използва по света. Търсенето е дори по-голямо във времена на суша. Така например в момента в Калифорния, където е налегнала суша, 60% от водното потребление идва от подземни източници, което е сериозно повишение от обичайните 40%.

Къде подземните акватории са най-уязвими

Сателитните снимки на НАСА дават на учените информация къде подземните акватории са най-уязвими.

В момента най-претоварена е арабската водоносна система в Близкия изток, от която черпят вода над 60 милиона души. На второ място е водоносната система на северозападна Индия и Пакистан.

Също сериозен е проблемът в Централната калифорнийска долина, където има множество ферми.

Проблемът е, че до момента уредите на НАСА не могат да измерят пълния капацитет на подземните водни запаси и до голяма степен той остава мистерия. Въпреки това сателитните данни оставят подозрения, че много от водните басейни могат да се окажат значително по-малки, отколкото учените са вярвали досега.

Източник: "Асошиейтед прес"