Поколението на новото хилядолетие, което дойде след поколението X, е на "ти" с високите технологии и модерните професии

Перспективни професии като data scientist, мениджър "Социални медии", строителен инженер, компютърен анализатор и рехабилитатор са сред най-подходящите професии за днешните млади хора от т.нар. "поколение Y", оповести американската трудова борса CareerCast. В тазгодишният им Топ 10 са намерили място и длъжности като account executive в рекламата, финансов планьор, анализатор пазарни проучвания и статистик.

Според данните на Бюрото за статистика на трудовия пазар в САЩ (BLS) понастоящем в страната работят 4,5 млн. тийнейджъри - на възраст 16-19, - а заетите във възрастовата група 20-24 години са 13,6 млн. Други 31,2 млн. служители са на възраст от 25 до 34 години.

Понастоящем това е най-широко представеното поколение на трудовия пазар и фирмите трябва да проявяват и известна изобретателност, за да наемат и задържат на работа неговите представители, обясняват от CareerCast, като уточняват, че това се отнася с особена актуалност за компаниите в т.нар. STEM сектор (наука, технологии, инженерство и математика), където търсенето надвишава предлагането.

Виж още: Най-перспективните професии през 2015 г.

За младите американци, които все още учат, дипломирането в някоя от тези четири области е най-добрият начин да си гарантират възвращаемост на инвестицията във висшето образование.

Например нарасналите нужди от инфраструктурни подобрения в национален мащаб създават работа за строителните инженери, а процъфтяващият пазар на приложения за мобилни устройства прави особено привлекателна професията на софтуерния инженер.

Виж още: Шест алтернативни професии за уморени програмисти

Не всяка работа, която се нарежда високо в класацията, гарантира бърза печалба, но повечето поне предлагат възможности по-скорошно издигане в служебната йерархия.

И така, как е там?

Advertising account executive, средна годишна заплата: $115 750

Строителен инженер, средна годишна заплата: $79 340

Анализатор на компютърни системи, средна годишна заплата: $79 680

Data scientist, средна годишна заплата: $124 149

Финансов планьор, средна годишна заплата: $67 520

Анализатор пазарни проучвания, средна годишна заплата: $60 300

Рехабилитатор, средна годишна заплата: $79 860

Мениджър социални медии, средна годишна заплата: $46 169

Софтуерен инженер, средна годишна заплата: $93 350

Статистик, средна годишна заплата: $75 560

Виж още: Най-търсените професии през следващите пет години

Източник: CareerCast.com