Стар филм с Цветана Манева открива фестивала във Варна (11-17 октомври); БНТ организира анкета за 100-те най-любими заглавия от родното кино

"Българска рапсодия", предложен за "Оскар", нашумелият "Виктория", който започна фестивалния си път от Сънданс, и селектираният за Европейските филмови награди "Отчуждение" са сред новите БГ филми в конкурсната програма на "Златна роза 2014" (11-17 октомври, ZlatnaRoza.bg).

Журито е съставено главно от "пришълци": Дуня Клеменц, Жан-Франсоа Буржо, Юлек Кеджерски и Кристина Стоянова, която живее и работи в Канада. Негов председател е операторът Емил Христов, чийто режисьорски дебют "Цветът на хамелеона" бе избран за най-добър филм на "Златна роза 2012"

Пълнометражните ленти, които ще бъдат показани в голямата зала на варненския Фестивален и конгресен център (ФКЦ), са произведени за двете години от август 2012 насам. В списъка са познатите "Корпус за бързо реагиране-2: Ядрена заплаха", "Вила Роза", "Живи легенди" и "Още една мечта", който не бе готов за предишното издание на фестивала.

Сред заглавията, които са почти непознати или показвани само на фестивални прожекции, са "Омбре" на дебютанта Захари Паунов, "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, "Съдилището" на Стефан Командарев, "Досието Петров" на Георги Балабанов, чийто съсценарист е Жан-Клод Кариер, "Потъването на Созопол" на Костадин Бонев, "Прелюбодеяние" на Явор Веселинов, "Отрова за мишки", по кината от 17 октомври, и "Буферна зона" на Георги Дюлгеров, с Руси Чанев в главната роля.

Първият български зомби филм "Код червено", "България, тази вечна ерес", "Шестият ден", "Нощта на мечтите", "Тай чи", "Радостта и тъгата на тялото" и "Имунитет" са включени в информационната програма, която ще тече в малката зала на ФКЦ.

Освен пълнометражните филми, в конкурсната програма са и 20-ина късометражки, между които получилият международни награди "Чест".

Откриването на фестивала е с прожекция на "Автостоп" (1971), с който се чества 70-годишнината на Цветана Манева. Музиката е на покойния Борис Карадимчев.

Две прожекции In memorian - "Жребият" и "С любов и нежност", - ще почетат напусналите ни Свобода Бъчварова, Иванка Гръбчева, Рангел Вълчанов и Валери Петров.

Виж още: Хвърчащите хора в памет на Валери Петров

С ретроспективна програма в зала "Европа" на Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъдат отбелязани 90-годишнината на сценариста Христо Ганев (с "А бяхме млади", с първата "Златна роза" през 1961-ва), 80-годишнината на актрисата Татяна Лолова, оператора Виктор Чичов и режисьора Иван Терзиев, 70-годишнината на художниците Анастас Янакиев и Георги Тодоров, оператора Красимир Костов, писателя Александър Томов.

Междувременно БНТ задава въпроса кои са стоте любими филма на българския зрител и търси отговора му чрез анкета на сайта си. Поводът е 100-годишнината от създаването на българското кино.

От списъка с емблематичните български ленти всеки може да избере до пет филма и да гласува за тях до 15 октомври. Дадена е и възможност да се правят и допълнителни предложения, които да се изпращат до [email protected].

Представянето на избраните от зрителите 100 филма започва от 6 октомври с 10 заглавия, които всеки българин познава. Излъчванията по БНТ1 са всяка вечер от понеделник до четвъртък в 23 ч.