Кои са личностите с най-висок коефициент на интелигентност

Коефициентът на интелигентност е нещо спорно и мнозина го смятат за доста относителна величина. Каквото и да се казва обаче по темата, факт е, че хората с висок IQ са наистина умни. Те успяват да използват мозъка си по начин, недостъпен за обикновените хора. Какво обаче успяват да направят с тази си способност?

Wonderslist събра 10-те личности с най-висок IQ в света:

Гари Каспаров

Коефициентът на интелигентност на Гари Каспаров е 190. През 2003 г. той изуми света, като се изправи срещу шахматен компютър, способен да изчисли 3 млн. хода в секунда. След разменени по една победа и три равни партии Каспаров отправя предложение за реми. Играта е гледана от 200–300 млн.зрители.

Виж още: Любопитни факти за човешкия мозък

Филип Емеагвали

Нигериецът Филип Емеагвали е с IQ 190. Той е инженер, математик, компютърен специалист и геолог. Носител е на награди за проекта си за суперкомпютър, който помага за изследването на петролни полета.

Мерилин Вос Савант

Определяната от Рекордите на Гинес за най-интелигентната жена на планетата за 5 поредни години има коефициент на интелигентност 190. Преминала е 228 различни теста. Поддържа колонка в Parade Magazine, а в рубриката си "Питай Мерилин" решава сложни пъзели и загадки, изпратени от читатели.

Мислав Предавец

Хърватският професор по математика, чието IQ е 192, е основател и президент на GenerIQ Society - елитна организация, в която членуват едни от най-интелигентните хора в света. Той притежава търговска компания, фен е на Pink Floyd, обича компютърни игри.

Виж още: На 30-о място сме в Европа по IQ

Ричард Роснър

Бившият стриптизьор, келнер на кънки и бодигард в бар има IQ 192. Към момента телевизионен продуцент. Съди шоуто "Кой иска да бъде милионер" заради некоректно зададени въпроси, на които не успя да отговори през 2000 г.

Кристофър Ланган

Коефициентът на интелигентност на Ланган е между 195 и 210. Той проговаря на 6 месеца и се научава сам да чете, когато е на 3 години. Ланган вяра в еволюцията, включително и в това, че принципът на естествения подбор, е един от инструментите на Бог да създаде човечеството.

Евангелос Кациулис

Кациулис, чието IQ е 198, е психиатър. Има няколко дипломи и е основател на организация, която открива и подкрепя надарени личности в Гърция. Кациулис е и добър художник.

Виж още: 9 признака, че вероятно сте по-умни от повечето хора

Ким Юнг Йонг

Корейският инженер има IQ 210. На 6 месеца той вече е говорил и е разбирал няколко езика. На 3 години вече е четял на различни езици, сред които корейски, японски, немски и английски, и е решавал задачи от висшата математика.

Кристофър Хирата

Роденият през 1982 г. американец има коефициент на интелигентност 225. На 13 години спечелва златен медал на международната олимпиада по физика. Приемат го в Калифорнийския технологичен институт на 14 и получава докторска степен в Принстън на 22 години. На 16 години вече работи за НАСА.

Терънс Тао

Тао е математикът. На тестовете за интелигентност той отбелязва главозамайващия резултат от 230. Той е роден в Австралия, но е от китайски произход. Носител е на множество награди.

Виж още: В кой от 7-те вида интелигентност е вашата сила?

Източник: Wonderslist