Според външния министър в оставка Даниел Митов отказът е заради подкрепата на Полша за Ирина Бокова, според лидера на БСП Корнелия Нинова - заради подкрепа за Кристалина Георгиева

Изтеглянето на кандидатурата за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г. е ангажимент към Полша заради подкрепата ѝ към кандидата ни за генерален секретар на световната организация Ирина Бокова. Това заяви пред БНР министърът на външните работи в оставка Даниел Митов. 

Всяка година общото събрание на ООН избира пет от 10-те неспостоянни членки на Съвета за сигурност за 2-годишен мандат. Групата Източна Европа може да разчита на едно място за периода 2018-2019 г. След оттеглянето на България, Полша остава единствен кандидат. 

"Когато правителството "Орешарски" номинира г-жа Бокова за кандидат за генерален секретар на ООН, тогава самата г-жа Бокова тръгна да си прави кампания и да събира подкрепа. Още през ноември 2014 г. тя се беше срещала с полския външен министър по това време и от този разговор беше станало ясно, че Полша е готова да подкрепи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН срещу размяна за подкрепа от България за Полша", обясни Митов.

Като друг мотив министърът на външните работи в оставка посочи, че приоритет е първото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. На 23 ноември правителството на Борисов оттегли кандидатурата на България за 2038 г.

Оттеглянето на кандидатурата на България е поредното национално предателство на правителството на Бойко Борисов. Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на "БСП лява България" Корнелия Нинова, цитирана от "Фокус". 

"Вече сте разбрали от български и от международни медии, че правителството оттегли кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Тази кандидатура е издигната през 2003 г. и България имаше огромен шанс да получи тази позиция в ООН за 2018 и 2019 г.", посочи тя. 

Корнелия Нинова уточни, че правителството я е оттеглило с перспектива през 2038 г. отново да се кандидатства. 

Станало е в договорка за подкрепа на Полша за Кристалина Георгиева срещу отстъпление от тази позиция, каза още лидерът на БСП.