Върховният административен съд стартира дело, заведено от Слави Трифонов и екипа му, за оспорване на изборните резултати от проведения референдум

Върховният административен съд (ВАС) даде ход на второто дело, заведено от Слави Трифонов за оспорване на резултатите от референдума на 6 ноември, съобщава "Дневник". Жалбата е подадена срещу обявените от Централната избирателна комисия (ЦИК) резултати.

Съдът остави без разглеждане първата жалба, защото не бе подадена от инициативния комитет, организирал подписката за провеждането на референдума - както изисква законът, а от комитета, регистриран за агитация в разяснителната кампания с позиции "да" в подкрепа на всички въпроси.

Освен това с първата жалба не се оспорва решението на ЦИК за обявяването на резултатите от допитването, а предходно решение, което самостоятелно е необжалваемо.

От "Шоуто на Слави" обаче обжалваха определението на съда за оставяне на жалбата им без разглеждане през 5-членен състав на ВАС. По тази причина делото по втората жалба от "правилния" комитет срещу "правилното" решение на ЦИК бе спряно, докато приключи производството по първата жалба.

След като е премахната пречката пред второто дело, днес съдът е дал ход и на втората жалба.

ВАС е допуснал съдебна математико-статистическа експертиза, която следва да се запознае с материалите по делото и протоколите на секционните избирателни комисии, сканирани в сайта на ЦИК.

Освен това съдът е постановил да се извърши повторно преброяване на бюлетините в посочени от Трифонов 44 секции и да установи има ли грешки и какви в протоколите с резултатите.

Източник: "Дневник"