Няколко техники, които ще ви направят по-спокойни и сигурни в себе си при говорене пред публика

Притеснението от говорене пред публика е често срещан проблем. Почти на всеки, независимо от неговата професия, се е налагало поне веднъж да излезе пред аудитория. Понякога минава добре, друг път - не толкова, а понякога сте толкова стъписани, че не успявате да продумате.

На някои хора изглежда им "идва отвътре", но често причината за това е практика - и определени техники, които намаляват значително напрежението на личността, изправена пред публиката.

Сценичната треска е нещо напълно нормално, което може да се прояви независимо от вашия внушителен професионален опит и ораторски умения. По какъв начин ще успеете да я овладеете и дали аудиторията ще усети "страха" ви, зависи от вас.

Няма универсално лекарство за притеснението от говорене пред група хора. Но психолози, актьори, оратори, музиканти, споделили своя опит, са определили няколко стъпки, които да понижат стреса при излизане пред публика.

1. Спрете да мислите, че трябва да сте перфектни

Не трябва да сте перфектни. Всеки допуска грешки, не трябва да съдите себе си за това. Напротив, грешката би ви насочила към нещата, върху които имате все още нужда да работите. Често пъти в практиката публиката дори не забелязва грешката, така че само вие знаете, че сте я допуснали.

2. Забравете за предишните си неуспешни опити

"Нов ден, нов късмет". Колкото повече мислите за някое свое недобро представяне, толкова по-голяма е вероятността това да се повтори.

Виж още: Седемте златни съвета на Красимир Пиперков

3. Мислете позитивно

Настройте се позитивно, не мислете за представянето си. Ако предпочитате, можете да си представите своята публика в клоунски костюми или по някакъв друг начин, който ви помага да не я възприемате като заплаха.

4. Обичайте публиката

Ако искате публиката да ви хареса, първо вие трябва да й покажете, че я харесвате.

5.  Подгответе се добре

Репетирайте речта си, докато се почувствате сигурни, че я казвате по начина, по който желаете. Тренирайте паузите, силата на гласа, контакта с публиката. Постарайте се вашата реч да се вписва в определеното ви време, за да не се притеснявате и за това. Не се опитвайте обаче да наизустите всяка дума, защото така ще блокирате съзнанието си.

6. Недейте да четете дума по дума

Контактът с публиката и невербалната комуникация са много важни за цялостното ви представяне. Обръщайте внимание на реакциите на публиката.

7. Не забравяйте да дишате

В подобен момент, когато сте под напрежение, притокът на кислород е особено важен. Не говорете прекалено бързо, нито прекалено бавно. Правете паузи, с които да акцентирате върху казаното - тогава можете да си поемате дъх незабелязано.

"Контролирането на дишането е необходимо условие за контролирането на ума и тялото." Свами Рама

8. Изглеждайте добре, за да се чувствате добре

При някои хора, особено при жените, самочувствието и увереността се повишават, ако са облечени добре и по начин, който ги кара да се чувстват красиви. При подбирането на дрехите все пак обърнете внимание дали са подходящи за речта, която ще изнасяте.

9. Наспете се и избягвайте други "стресови" ситуации същия ден

Сънят е жизненоважен за организма. Много хора страдат от безсъние, когато са притеснени за представянето си, но въпреки това е добре да се опитате да си легнете рано. Гледайте нещо, което ви отпуска, четете книга. Не е препоръчително да имате други "стресови" ситуации в същия ден - час при зъболекаря, интервю за работа и т.н.

10. Дръжте нещо малко (например химикалка) в ръцете си

Това помага за намаляване на ненужното "ръкомахане" по време на говорене. Често, когато сме нервни, нямаме пълен контрол над тялото и особено над жестовете си. Държането на малък предмет в ръката може да бъде от полза, помагайки както да се ограничи до минимум прекаленото размахване на ръцете, така и да намали стреса като цяло по време на представянето.

Виж още: Седем мотивации, различни от парите