Една успешна гледна точка за предприемачеството

Винаги когато бива споменавана тази дума - "предприемачество", е важно да се наблегне на едно: Няма златна формула, която да ви направи богати, известни и успешни, поне не общовалидна. Има, разбира се, тактики и знания, които позволяват на една бизнес идея да се развие по-добре и да стигне по-напред.

На публична лекция вчера - 17 септември, в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" Красимир Пиперков сподели своя опит, знания и даде безценни съвети, базирани на неговия професионален път. Събитието, наречено "От бойните изкуства до Силициевата долина", леко загатваше посоката на историята.

Красимир Пиперков е предприемач и един от основателите на Enview - стартъп в Сан Франциско. Още в началото на лекцията той прикова вниманието на публиката със своя разказ за основаването на собствен таекуон-до клуб, който той вижда като първи знак за предприемаческия си дух.

Онова, което всъщност свързва бизнеса и бойните изкуства, са упоритостта, самодисциплината и самочувствието. Именно тези качества са ключови и в двете среди. Така за пореден път се оказва, че спортът развива у един човек много повече от мускули и двигателна култура.

Виж още: 5-те най-полезни спорта за деца

Като обобщение на професионалното си развитие до момента и своя амбициозен нов проект, Красимир Пиперков изведе няколко прости съвета. Те са лесни стъпки и ако ги следвате, ще си спестите много главоболия:

1. Започнете отрано

 "Предприемачеството се развива с опит".

2. Инвестирайте в себе си

Не се страхувайте от грешки.

3. Инвестирайте във връзките си с хора

Разширете мрежата си от контакти.

4. Изберете партньор внимателно

Освен че трябва да имате доверие на своя партньор, помислете и за характера му. Да се допълвате е едно от важните правила, които е добре да следвате - и не забравяйте, че с този човек ще прекарвате много време заедно. Затова избирайте умно.

5. Намерете си ментор

Няма смисъл да повтаряте едни и същи грешки. Намерете някой, който вече е вървял по този път, за да подобрите себе си. А и е хубаво да можете да споделите с някого страховете, идеите и притесненията си.

6. Голяма амбиция vs. Малка ниша

Golyama ambitsiya malka nisha

7. Излезте от офиса

"Проблемите не се решават в офиса". Независимо от бизнеса, който развивате, ключов елемент е опознаването на клиентите и техните нужди. Ако знаете, че те нямат нужда от услугата, която се готвите да предложите, значи е време за промяна.

Виж още: Седем мотивации, различни от парите

След края на вдъхновяващата презентация на Красимир Пиперков участници в предишни издания на 9 Academy също дадоха ценни съвети не само на младите предприемачи, но на всеки човек 0 независимо с какво се занимава.

"Когато паднеш, колко бързо ставаш е измерителят на това докъде можеш да стигнеш" - Александра Мирчева

"За да си успешен, трябва да си силно балансирана личност. Трябва да си дзен" - Благовест Папагалски.

Публичната лекция бе организирана от 9 Academy - бизнес академия, която цели да намали дистанцията между младите хора и бизнеса. Сред основните й приоритети е насърчаване на развитието на младежите в България чрез даване на основни знания и умения за започване на собствен бизнес, както и неговото управление.

9 Academy съвсем скоро навлезе в новия си, трети сезон, като възможност да кандидатствате за участие в него имате до 30 септември.