22 септември е и кулминацията в Европейската седмица на мобилността

Европейската седмица на мобилността е годишна кампания за устойчива градска мобилност, която се осъществява от 16 до 22 септември с подкрепата на Европейската комисия. Първото й издание е през 2002-ра, като всяка година броят на градовете участници расте.

София се включва за девета поредна година. Тази година седмицата се провежда под мотото "Избери. Промени. Комбинирай", като допълнително тече и кампанията "Придвижвай се разумно".

Основна цел е да се провокират гражданите да използват алтернативни начини за придвижване в градска среда - с обществен транспорт, на велосипед, пеша.

Традиционно последният ден от Европейската седмица на мобилността е за инициативата "В града без моята кола", като за част от деня центърът на столицата е затворен за движение на автомобили.
   
От 9 до 17 ч. е забранено влизането на превозни средства в зоната, ограничена от булевардите "Княз Александър Дондуков", "Витоша" и "Васил Левски", както и улиците "11 август", "Врабча", "Аксаков", "6 септември", "Ген. Гурко", "Леге", "Позитано" - с изключение на граничните улици и булеварди.

На "Гурко" при Националния стадион "Васил Левски" са планирани поредица инициативи:
   
- от 9 до 11 ч. - Открит урок по китайското бойно изкуство тай-чи;
   
- 10 ч. - Демонстрация на иновативен автомобил, изцяло захранван с горивна клетка с водород/електрическа батерия, проект на ученици и студенти от ТУ-София (с който планират участие в европейското състезание за енергийна ефективност на пътя догодина);
   
- от 10,30 ч. до 12 ч. - Интерактивен образователен спектакъл на открито "Приказка за пътя", представяне на правилата за оказване на първа долекарска помощ от БЧК, спортни игри и забавления (бадмингтон, ръгби и др.);
   
- от 11 до 13 ч. - Велоработилница на открито (демонстрация на поддръжка и ремонт на велосипеди), организирана от Sofia Green Tour;

Интервю: 1bike - велосипеди с индивидуалност
   
- 11,30 ч. - Състезание по майсторско управление на велосипед в три възрастови групи;
   
- от 12 до 14 ч. - Открит урок по йога от Йога клуб "Вяра" - Вера Захариева, председател на Българска федерация йога;
   
- от 10 до 16 ч. - Информационни щандове на Столичната община и Центъра за градска мобилност ЕАД, "Теленор" (кампания за обучение на граждани за работа със смартфони и мобилни данни, томбола), сдружение "Гражданска инициатива за модерен транспорт" - консултация за енергийно-ефективен начин на придвижване в градска среда, велосипедни марки и тестово каране.
   
- от 10 до 16 ч. - Демонстрация на електробус, CNG автобус, тролейбус, електрическо такси и триколесен велосипед;

- 15 ч. - Аржентинско танго - танци на открито;

Виж още: Танци в парка

В празничния вторник ретро трамваят се движи от 10 до 12 и от 15 до 18 ч. по обиколен маршрут от пл. "Журналист" по ул. "Граф Игнатиев", "Алабин", бул. "Хр. Ботев" до Централна гара и обратно по по бул. "Кн. Мария Луиза".

Източник: Sofia.bg