Досегашният премиер Алексис Ципрас провъзгласи, че вотът за партията му е "победа на народа"

Предсрочните избори в Гърция отново донесоха победа на Коалицията на радикалната левица - СИРИЗА. Това беше пети вот в южната ни съседка от шест години насам и избирателната активност достигна едва 55%.

С 35% от гласовете и около 145 от общо 300 депутати партията на експремиера Алексис Ципрас, която дойде на власт през януари, няма нужното мнозинство за сформиране на кабинет. Веднага обаче коалиционната си подкрепа декларираха техните досегашни партньори - националистите от "Независими гърци", които очакват да вземат 10 места в парламента.

В днешна Европа гръцкият народ и Гърция са синоними на съпротива и достойнство - и ние ще продължим заедно тази борба още четири години, заяви Ципрас на победния митинг в Атина. Според него това е ясен мандат, че битката за запазване на националната гордост трябва да продължи - във и извън страната.

Опозиционната "Нова демокрация", за която социолозите прогнозираха, че също има шанс да спечели, получава 28%, а третата по влияние политическа сила според избирателите е крайнодясната "Златна зора" със 7%.

Виж още: Интервю за Bulevard.bg: Европа не е загубила доверието на гърците

Кризата, безработицата и бежанците бяха проблемите на фокус в кампанията. Бежанската вълна се коментираше като проблем за страната, но за всички е ясно, че няма партия или правителство в Гърция, което успешно да овладее ежедневното влизане на 5000 мигранти само на остров Лесбос, посочи в обобщение на предизборните настроения кореспондентът на БНР Катя Пеева пред БНТ.

Жертва имаше и в деня за размисъл - петгодишно дете, докато 12 души бяха издирвани в морето. Междувременно около Солун се строят бежански лагери за бежанците от Одрин, които искат да влязат в Гърция. Партийните лидери обаче не рискуваха предизборно да посетят островите, където вече бежанците са повече от жителите. 

Виж още: ООН предупреди за "хаос" на гръцките острови

Гърците се гневят, че толкова месеци от Брюксел са пристигали само обещания за някаква обща стратегия. Имаше и крайни позиции - комунистите правеха демонстрации с плакати "Отворете границите на Европа", докато "Златна зора" завоюваха привърженици с лозунга "Гърция на гърците".

Досегашният премиер Алексис Ципрас, който подаде оставка преди месец, упрекна Европа, че е оставила бедна страна като Гърция сама да се справя с бежанците, докато консерваторите от "Нова демокрация" поставиха въпроса за разпределение на бежанците и връщане на икономическите имигранти.

Единствено местната власт - кметовете на островите, успява да овладее недоволството, както на мигрантите, които спят по парковете, така и на населението, се констатира още в кореспонденцията. 

Очакваше се нерешилите за кого да гласуват 14% да определят победителя на изборите. Разликите в проучванията между СИРИЗА и "Нова демокрация" се движеха в рамките на 3%.

Не се сбъднаха обаче прогнозите, че на тези избори Ципрас ще плати политическата цена за онова 61% "Oxi", което се превърна в 100% данъци, поискани от кредиторите.

Виж още: След гръцкото "Oxi" - еуфория и оставки в Атина

Ако бяха спечелили, консерваторите от "Нова демокрация" щяха да търсят подкрепата на проевропейски партии за голяма коалиция, за да разделят отговорността за социалното недоволство и с други политически сили. Ципрас обаче бе и си остава категоричен лидер по доверие за премиерския пост.

Ще гласувам за СИРИЗА, защото това е единственият начин Гърция да се изчисти от калта, в която я вкарват партиите от 1974-та насам, обясни ден преди вота анкетиран избирател. Други също бяха склонни да дадат втори шанс на Ципрас.

Трети, които още се колебаеха, обаче изказаха възмущението си: "Ето докъде ни докараха - не знаем за кого да гласуваме!". Ние сме стари, опитваме се да подкрепим младите, но те за съжаление отиват в чужбина, отбелязва възрастен гласоподавател.

Три антиевропейски партии се очакваше да влязат в парламента - комунистическата, "Златна зора" и отцепилите се от СИРИЗА, които сега са "Народно единство", но според предварителните резултати не успяват да минат 3-процентната бариера.

Виж още: 4 причини защо СИРИЗА може да спаси Европа - анализ на Валери Найденов, януари 2015

Източник: Би Би Си; БНТ / Катя Пеева, кореспондент на БНР в Гърция