Сириза печели почти пълно мнозинство след изборите за парламент в Гърция

Крайно лявата коалиция Сириза спечели по безапелационен начин парламентарните избори в Гърция. При обработени 90,36% от бюлетините левите радикали получават 36,32% от гласовете на избирателите, предават световните агенции.

Тези резултати носят на Сириза 149 места от местата в 300-членния гръцки парламент. На партията на Алексис Ципрас са нужни още двама души, за да формира успешно праламентарно мнозинство.

Към момента готовност за подкрепа има подадена от консервативната партия "Независими гърци" (АНЕЛ), чийто резултат е 4,7% от гласовете, равняващо се на 13 места в парламента. По този начин двете партии ще могат да сформират коалиция на мнозинството.

Седем партии в парламента

Втора след Сириза се нарежда дясноцентристката партия "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас, която получава 27,86% от подадените гласовете и 75 депутатски мандата. Третата парламентарна сила се очартава да са крайно десните националисти от "Златна зора" с 6.3% от вота.

Центристката партия "Потами" (Реката) регистрира изборен резултат от 5,9%, което се равнява на 17 места в парламента, а след нея са Комунистическата партия на Гърция с 5,4% (15 места) и ПАСОК с 4,75% (13 места).

По всичко изглежда, че новата лява партия на бившия социалистически премиер Георгиос Папандреу няма да успее прескочи 3-процентовата бариера.

Надежди и страхове (за и от Гърция)

В изявлението си след края на изборите лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че Гърция оставя в миналото мерките за строги икономии и петте години на унижение. Той обаче посочи, че новото гръцко правителство е готово да сътрудничи с кредиторите от ЕС и МВФ за постигането на "жизнеспособно" споразумение.

Основните страхове, които поражда бъдещото управление на Сириза, са свързани с евентуално излизане на Гърция от еврозоната, както и неспазване на поетите от Гърция ангажименти, свързани с излизането на страната от кризата. Все пак повечето експерти са на мнение, че Ципарас няма да поведе Гърция към излизане от еврозоната. Водачът на левицата вече няколко пъти заяви, че е готов да работи с Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Сириза - новото знаме на крайно левите

Виж още: Гърци масово местят бизнеса си у нас

Притеснителният момент за ЕС е в сигнала, който Гърция може да даде на Европа и някои страни, които са в подобно на южната ни съседка положение.

"Победата на Сириза на изборите в Гърция е подобна на земетресение, тя предизвиква голям отзвук в Европа. Ако една малка страна като Гърция се опълчи на заемодателите, посланието към испанците, португалците и италианците ще бъде , че те могат да направят същото", заявява професорът от Лондонския университет Костас Дузинас, цитиран от ирландското издание на в. "Индипендънт".

Как Европейският съюз и МВФ ще работят отсега нататък с Гърция предстои да се разбере. Сигурно е обаче, че и двете страни трябва да работят за компромис, за да се случи нещо.

Сириза печели, еврото страда

Изборната победа на Сириза в Гърция потопи еврото до 11-годишно дъно, пише Би Би Си. Единната валута достигна котировки от 1,1088 долара. Това е най-ниското ниво на еврото от септември 2003 г. насам. 

Причините за спада се крият в страховете на трейдърите от несигурността за управлението в Атина след изявленията на лидера на радикалната лява формация, че ще предоговори дълга на страната и ще отмени много от рестириктивните мерки, наложени от "Тройката" – ЕС, ЕЦБ и МВФ.