Гръцката криза през погледа на една българка, живееща в Атина

Четем постоянно за това как кризата в Гърция се усеща на пазарите, в политически план и т.н., но твърде малко се знае за това как се усеща тя в самата страна, сред хората. Затова ние се обърнахме към Жени Попкармезова - българка, работеща в Атина, в ZuluTrade, за това как кризата, референдумът и политическото напрежение се отразяват върху обикновените хора в южната ни съседка:

- Влияе ли кризата на обикновените хора и отношенията им - в работата, в семейството и т.н.?

Разбира се, че влияе. Всички са под напрежение, има и хора с много задължения, финансови и лични, и това постоянно стресово положение е тягостно. Не е лесно обаче да живееш с 60 Евро на ден, ако можеш да изтеглиш, чакаш на опашки дори и в 12 часа вечерта има народ. За работата, като цяло хората се стремят да не прекъсват ежедневните си задължения. Тука ще си позволя да цитирам изследване на "Форбс", че противно на общото мнение, гръцкият народ работи най-много средни работни часове на седмица от държавите в ЕС.

Има и вълна от оптимизъм да се преживее кризата с усмивка на лице и достойно вдигната глава. Доста държавни и частни учреждения улесняват живота на обикновените хора като например обществения транспорт е безплатен в седмицата на размириците; предлага се безплатен хляб на безработни, многодетни, и хора със затруднено финансово положение; намалиха разходите да пътуват в страната (ферибот, авто и ж.п. транспорт, както и безплатни такси по магистралите).

Тук искам само да кажа, че няма тенденция да се въведе бартерна търговия, както се говори, живота продължава нормално, има си всичко необходими по магазините. Най-засегнатият сектор в момента е туризма, където за една седмица има спад от 30%, с очаквания за още повече. Въведените мерки за ограничението на капитали е само за вътрешни транзакции и то временно, за да не се стигне до ситуацията както в Кипър, всички международни транзакции (както и от АТМ) се изпълняват без-проблемно.

- Какви са настроенията в Гърция? Сред хората има ли надежда, че страната ще излезе от кризата?

- Населението е разделено на две полета - тези, които са "За" мерките, и тези, които са против. За надежда дали има не мога да отговоря, нещата са доста обтегнати, хората са доста разочаровани (както и вътрешната, така и от политиката на ЕС) и медиите постоянно заливат с информация, коментари, мнения и варианти на това, какво ще се случи.

- Какво казват местните медии за кризата?

- Много и доста различни неща. Като цяло се стремят да представят всяка една гледна точка, които са много и постоянно променливи, колкото е възможно това разбира се. Има и много провокация, противоречиви мнения и доста напрежение, разбира се.

- Как според Вас ще гласуват гърците на референдума в неделя?

- Ще си позволя да цитирам Блумберг статистическото си проучване от вчера. Гърция е разделена точно по средата. Да не забравяме, че на референдума утре народа ще гласува "За" или "Против" мерките за финансиране, а не "За" или "Против" излизането на държавата от ЕС или от евро-зоната, както провокативно се стигна да се изразяват. Колкото за резултатите утре, всичко е възможно.

- Ще може ли Гърция да си върне доверието в Европа след тази криза?

- Това ще се види в последствие. Аз не мисля, че Европа го е загубила. Европейските лидери са малко сдържани към политиката на правителството Ципрас, не към гръцкия народ. Погледнете кампанията за набиране на средства от обикновените хора - indiegogo. От пет години, след две програми на МФ и много данъци намаления на заплати и инфлация, и неправилни реформи на две правителства доведоха до това положение в момента.

Всеки логичен човек знае, че не трябва народа (работещата класа и пенсионерите) да изплаща външния дълг на една страна. А и мерките, които се изискват, са много строги. Предполагам, ще се намери обща основа на преговори, каквито и да са резултатите от референдума.

- Има ли вече настроения за обръщане към Русия като алтернатива на Европейския съюз?

- От народа, мисля, че не. Доколко знам на политическа гледна точка последните срещи на сегашното правителство с Русия, не са били много успешни.

- Има ли настроения за масова емиграция сред младите хора? Бягството приема ли се като алтернатива?

- Това го има още от преди като тенденция. Когато безработицата сред младите хора е най-голяма, няма ръст на икономиката както и не се създават много работни места, да, доста прибягват до тази алтернатива.
2 Коментара

  1. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Tinata

    Интересна гледна точка..

  2. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Динко

    Младо и умно момиче. Повчето на нейната възраст в България, дали мислят за тези неща?