Съмишлениците на инициативата в полза на популяризирането на спорта у нас се увеличават

Разстоянието от София до Стара Загора в километри пробягаха за три седмици участниците в социалната инициатива #4040caratrun. От 29 септември, когато стартира надпреварата, до днес икономистът Владимир Каролев, пианистката Мария Каракушева, журналистът Константин Вълков, водещите от "Дарик радио" Михаил Дюзев и БНТ Сибина Григорова, маркетинг мениджърът на "Опел" за страната ни Владимир Тодоров, както и изпълнителният директор на агенцията инициатор на кампанията "Карат България" Мария Грашнова успяха да натрупат актив от близо 220 км в бягане, или средно по 31 км на човек.

Владимир Тодоров, "Опел" и пианистката Мария Каракушева засега си оспорват титлата с най-много пробягани километри.

#4040caratrun, чиято цел е да популяризира по-активното практикуване на спорт у нас, продължава да увеличава своите съмишленици, които се включват както в бягането, така и в реализирането на предизвикателното начинание. Партньори на кампанията са "Опел", "Мтел", "Дарик радио", сайтовете "УебКафе" и "Факти".

Всеки от участниците в Carat Run разполага с пълна "Адидас" екипировка от "Карат България" и специално мобилно устройство с пакет данни, предоставени от "Мтел", с което се измерват и споделят пробяганите километри чрез хаштаг - #4040caratrun. "Дарик радио" отразява ежедневно техния статус и информира за напредъка им.

Кампанията продължава до 7 ноември, когато ще се разбере дали всеки от участниците е покрил първоначалното предизвикателство да пробяга поне 40 км в продължение на 40 дни.

Според проучване на "Евробарометър", публикувано през март, България е страната, където най-рядко се практикува спорт под каквато и да било форма, като 78% от запитаните са отговорили, че никога не са спортували или играли някакъв вид спорт.

След нас в топ 5 на неспортуващите държави остават Малта със 75%, Португалия - 64%, Румъния и Италия с по 60% негативни отговори. Проучването сред европейските страни сочи, че 59% от гражданите на ЕС никога не се занимават със спорт или го правят много рядко.

Основните причини, които посочват за това, са липсата на свободно време (42%) и мотивация (20%).

Виж още: Седем удивителни факта за тичането