Ако снощи сте пропуснали "Раздяла", първия ирански филм с академичната статуетка, вижте трейлъра и следващите му прожекции на София филм фест 2012

"Раздяла" е завладяващ и проникновен филм за съвременно иранско семейство от средната класа, което се разпада - и за последвалите проблеми. Режисьор, сценарист и продуцент е Асгар Фархади, който наскоро добави към дългия си списък с награди "Оскар" за чуждоезичен филм плюс академична номинация за оригинален сценарий.

Надер и Симин (имената им са и в пълното заглавие на филма - Nader and Simin, a Separation, бел. ред.) са женени от 14 години и живеят с 11-годишната си дъщеря Термех в Техеран. Двамата продължават да се обичат, но искат да се разведат по взаимно съгласие. Те имат визи, благодарение на които могат да емигрират от Иран - Симин иска да осигури по-добро бъдеще за дъщеря им, но Надер не иска да остави възрастния си баща, страдащ от Алцхаймер.

Когато съдията отказва да им даде развод, Симин се изнася от семейния дом, а заинатилият се Надер наема домашната помощничка Разиех. Тя е бедна и благочестива и се грижи усърдно за баща му и къщата. Един ден обаче, като се връща у дома, Надер заварва баща си сам. Избухва кавга, която има неочаквани последствия...

Следващите прожекции на "Раздяла" в програмата на София филм фест 2012 са на 18 март в кино "Люмиер" от 20 ч. и на 25 март в Дома на киното от 18.