Иновативното устройство е все още далеч от ежедневната приложимост, но е решителна крачка за намаляване на разхода на енергия, който смартфоните сега имат

Бързото падане на батерията е една от най-досадните страни на това да имаш смартфон. И все пак смартфоните са неизменна част от ежедневието ни вече. Но могат ли да бъдат те подобрени? 

Разбира се! Това се показва и от експеримента на учените от университета във Вашингтон, които успяха да разработят първия смартфон, който не ползва батерия за захранването си.

По време на работа иновационният смартфон консумира 3,5 микровата електричество, което си набавя от околната среда. Допълнително захранване той получава и от миниатюрни светодиоди, които превръщат в електричество околната светлина.

В устройството не се използва традиционният аналогово-дигитален преобразувател на речта. Иновационният елемент тук е впрягането на вибрациите на микрофона или високоговорителя, за да се изпълни същата задача. След това антената преобразува тези трептения в радиосигнали и по този начин се консумира нищожна енергия.

Засега обаче технологията е силно ограничена - разговори могат да се водят само на около 20 метра разстояние, като антената на смартфона успява да улови радиовълните, излъчвани от станция, разположена на 10 метра разстояние. 

Освен това той действа на системата на старите радиостанции и уоки-токита - за да преминеш от режим на говор в режим на слушане, трябва да натиснеш специално копче. И въпреки това с този смартфон е била осъществена връзка по телефонна и по "Скайп".

Тепърва новото устройство ще бъде развивано и усъвършенствано, за да може да бъде приложено в ежедневието.