Етюдът е част от специалните прояви, с които тази есен се отбелязват 40 години от излизането на песента

Bohemian Rhapsody, най-епичното парче на "Куин", е от албума им "Една нощ в операта" (1975) и когато излиза като сингъл, остава на върха в британската класация цели два месеца, чак до Коледа.

По случай 40-годишнината му на Острова записаха три различни версии - в изпълнение на струнен квартет от Кралската академия по изкуствата, момчешкия хор към лондонското училище "Тринити" и двама солисти на Английския национален балет - примабалерината Ерина Такахаши и Джеймс Форбат по хореография на техния колега Джеймс Стрийтър.

Сингълът е продаден досега в над 6,5 млн. тираж, а в края на ноември излезе наново на грамофонна плоча. Издаден на DVD беше и концертът "A Night At The Odeon - Hammersmith 1975", където Bohemian Rhapsody е изпълнена за първи път на живо.

Видеоклипът, заснет от Брус Гауърс, също остава в историята на жанра.

Кавърверсия на песента са правили в дует Аксел Роуз и Елтън Джон (на концерта в памет на Фреди Мъркюри), Кание Уест я изпълнява тази година като хедлайнър на фестивала Гластънбъри, а Майк Майърс и Дана Карви я обезсмъртяват чрез филма "Светът на Уейн" в началото на 90-те, когато песента се завръща в музикалните чартове.

С благословията на останалите от "Куин" своя пародия, гледана близо 50 млн. пъти от 2009 г. насам, са заснели дори мъпетите от "Кукленото шоу".